Kippenhok is klaar voor Kerst

Foto Taco van der EbOm de geluidsoverlast te beperken deden we de luiken van de fusie dicht

Minervahuis Het Kippenhok is al versierd tot aan het plafond. ‘Wij gingen verkleed als zuurstokken, anderen als Jezus of kerstboom.’

In de grote kerstboom van Rapenburg 120, ofwel Minervahuis Het Kippenhok, hangen klassieke kerstballen en plastic bierpulletjes. Aan het plafond bungelen sinterklaas- en kerstpakketjes. De muren en hoge ramen zijn versierd met kerstverlichting. 

Het Kippenhok – met zevenendertig Leidse studentes naar eigen zeggen het grootste meisjeshuis van Nederland – is er vroeg bij. ‘Een paar weken geleden hadden we een low budget huisdiner met het thema sinterkerst’, verklaart Mineke van Maurik (19, kunstgeschiedenis). ‘We wonen in huis met vijf lichtingen en iedere lichting trok een andere outfit aan’, vult May Waller (22, filosofie en psychologie) aan. ‘Mijn jaar ging als zuurstokken verkleed. We bestelden jurkjes en decoraties.’

Van Maurik: ‘Andere jaren gingen als Jezus of kerstboom. We kopen geen kant-en-klare pakken, maar gaan creatief op zoek naar een outfit.’

Alsof zevenendertig vrouwen in een fusie nog niet genoeg zijn, namen zij ook allemaal een date mee. ‘De mannen moesten die dag allemaal wachten in een café. Elke lichting van ons huis haalde een groepje mannen op dat hoorde bij de dames van een andere lichting’, legt Van Maurik uit.

Hoe bereid je een fatsoenlijk diner voor zoveel mensen? Heel simpel, zegt Van Maurik. ‘We haalden pizza en maakten bitterballen.’ Waller: ‘Het was allemaal in een heel losse sfeer. Er draaiden ook dj’s.’

Zeventig studenten op een kluitje en muziek; een goed recept voor onoverkomelijke geluidsoverlast. ‘Daarom deden we het diner overdag in plaats van ’s avonds. Dat is weer eens wat anders en het is ook wel zo fijn voor de buurtgenoten’, redeneert Waller. ‘Om stipt elf uur ging de muziek uit en van tevoren hadden we bij de buurtbewoners een briefje in de bus gestopt. Ze kregen ook een flesje wijn.’

Van Maurik: ‘Om de geluidsoverlast te beperken deden we de luiken van de fusie dicht en zetten we matrassen tegen de ramen. Daaroverheen deden we aluminiumfolie, dat zag er wat leuker uit. En we haalden ook de klok weg, zodat je niet kon zien hoe laat het was.’

Volgende week houden de meiden een kerstdiner in huis. ‘Elk jaar maakt een gang’, vertelt Waller. ‘Maar dat is vaak last-minute’, geeft Van Maurik lachend toe.

Door Sebastiaan van Loosbroek

Zie ook de kerstportretten met dierenverzorgers, een veganist, een kersthater en foute kersttruien.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Waarom bid je?

Ömer Gürlesin promoveerde op de manier waarop Turkse Nederlanders hun …

Onze (groot)vader

Onlangs nam Job Cohen als hoogleraar afscheid van de universiteit waarmee zijn familie zo …

Studentenleven

Nieuws

Rubrieken

English page