Als je niet komt, sterven ze

Foto Marc de HaanWeekend-dierenverzorgers Rick Angela en Martijn Sassen: ‘Het betaalt beter dan borden wassen’

Rick Angela is weekendverzorger van de dieren bij biologie. ‘Ook in het weekend, op 3 oktober en met Kerst.’

‘Je begint met kijken of het goed gaat met de dieren. Sommige vissen hebben nu rooie vlekjes. We weten nog niet precies wat voor infectie dat is. Hopelijk gaat het over als we een strengere dresscode introduceren voor de omgang met de aquaria. Medewerkers moeten dan verplicht handschoenen en een labjas dragen.

‘Bij de zebravinken zie je dat het niet goed met ze gaat als ze minder goed reageren. Dan zitten ze maar in een hoekje te zitten. Eén keer heb ik meegemaakt dat een vogel niet kon vliegen, omdat het chipje aan de poot vastzat. Zulke dingen gebeuren niet vaak, maar je moet er wel wat aan kunnen doen. Eén keer heb ik een verzorger moeten bellen; toen zaten er meer vogels in een ruimte dan er moesten zijn, omdat er een nestje was uitgekomen.

‘Een andere reden waarom we langskomen met Kerstmis is om de vogels van eten en drinken te voorzien. De vissen schijnen wel even zonder te kunnen, maar de vogels kunnen geen dag zonder eten of water. Als je dan een paar dagen niet komt, sterven ze gewoon. Dus moeten er op zaterdagen, zondagen, met Kerst en 3 oktober toch mensen langskomen.

‘Normaal gesproken doet de vaste dierenverzorger de schoonmaak, doordeweeks. Maar met Kerst kunnen wij wel een keertje de vogelpoep opruimen. Maar in zo’n korte tijd zit niet meteen alles onder de uitwerpselen, hoor.

‘Het verzorgen van de dieren in het Sylvius en het Gorlaeus is een bijbaantje. Om met dieren te mogen werken, heb je een certificaat nodig, en dat had ik al via mijn studie biologie en medisch laboratoriumonderzoek aan de Hogeschool Leiden. Per uur betaalt het een stuk beter dan de meeste andere studentenbaantjes. En het is handiger voor je cv, natuurlijk.’

Door Bart Braun

Zie ook andere kerstportretten met een veganist, een kersthater, foute kersttruien en Het Kippenhok.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Waarom bid je?

Ömer Gürlesin promoveerde op de manier waarop Turkse Nederlanders hun …

Onze (groot)vader

Onlangs nam Job Cohen als hoogleraar afscheid van de universiteit waarmee zijn familie zo …

Studentenleven

Nieuws

Rubrieken

English page