Plantaardig is net zo lekker

Foto Marc de Haan

Maaike Dijkstra (22, industrieel ontwerpen) is de enige veganist in haar familie. ‘Ze houden gelukkig altijd rekening met me.’

Er wordt zoveel vlees gegeten tijdens Kerst. Daar kan ik me aan ergeren. Neem bijvoorbeeld de Allerhande. Dat hele ding staat vol met vlees; dit jaar stond er één veganistisch menu in. Mensen gaan dan meteen zeiken.

‘Ik ben sinds tien jaar vegetariër en ongeveer twee jaar veganist. Ik zit niet bij een dierenrechtenorganisatie of zoiets, maar ik probeer veel te delen op social media over de bio-industrie. Het hele jaar ben ik ermee bezig, maar op sommige momenten is er wel meer aandacht voor. Bijvoorbeeld met Kerst en met Dierendag.’

‘Soms vind ik het wel moeilijk dat andere mensen er niet zo mee bezig zijn. Het is heel selectief voor mijn gevoel. In China bestaat er bijvoorbeeld een festival waar ze hondenvlees eten. Dan beginnen mensen opeens te protesteren: “Dat kan echt niet!” Terwijl we hier koeien en varkens net zo behandelen, op veel grotere schaal, dus dat is eigenlijk nog erger. Katten en honden worden wel zielig gevonden, maar het is gewoon precies hetzelfde als ander vlees.

‘Ik ben zelf de enige veganist in mijn familie, maar ze houden er gelukkig altijd rekening mee met het kerstdiner, en ze zijn het inmiddels ook wel gewend. Ik weet dat er ook mensen zijn waar het een probleem is, dat het minder begrepen wordt.

‘Het is helemaal niet moeilijk, ook niet met Kerst. Ik zeg altijd: ik eet alles wat jij ook eet, maar dan plantaardig. Je kunt gewoon googlen op ieder gerecht plus vegetarisch of veganistisch, en dan krijg je genoeg opties. Tien jaar geleden was dat heel anders. Toen had je misschien één vegetarische burger in de supermarkt, die ook nog eens niet lekker was.

‘Ik ben hoopvol en denk dat er een positieve verandering plaatsvindt. Mensen eten steeds minder vlees. Of het helemaal gaat verdwijnen, weet ik niet. Meer bewustwording is belangrijk: geen blije varkens meer op verpakkingen. Die varkens zijn helemaal niet blij.

‘Als ik kijk naar de kerst-Allerhande bevat driekwart van de recepten nog steeds vlees. In Amerika draait Thanksgiving compleet om de kalkoen, dat is het stuk vlees waar het om gaat. De bio-industrie is echt heel naar. Je betaalt mensen om dieren te vermoorden, voor twee minuten een lekkere smaak. Plantaardig eten is net zo lekker.’

Door Susan Wichgers

Zelf veganistisch koken? We hebben hier een plantaardig kerstmenu voor je.

Zie ook de andere kersportretten met doorwerkers, foute kersttruien, een kersthater en Het Kippenhok.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Waarom bid je?

Ömer Gürlesin promoveerde op de manier waarop Turkse Nederlanders hun …

Onze (groot)vader

Onlangs nam Job Cohen als hoogleraar afscheid van de universiteit waarmee zijn familie zo …

Studentenleven

Nieuws

Rubrieken

English page