Ik snap het gewoon niet

Foto Marc de Haan

Tim Koning (25, klinische psychologie) haat kerst. ‘Uiteindelijk is het vooral gewoon heel erg saai.’

‘Waarom ik zo’n hekel heb aan kerst is moeilijk uit te leggen. Het is niet echt iets rationeels. Het gaat me om de hele setting. Mensen leven er al naartoe vanaf september. Dan begint het ook bij mij al te kriebelen.

‘Waarom precies? Tsja… Ik heb niks met de geboorte van Jezus, maar ik respecteer het dat andere mensen dat wel hebben. Maar heel Nederland is echt in de ban van kerst. Dat snap ik gewoon niet.

‘Als ik er nu zo over praat, vind ik het alweer verschrikkelijk. Mijn familie heeft er onironisch heel veel zin in. Daar begrijp ik niks van. Kerst wekt torenhoge verwachtingen. Omdat het moet, vind ik het al niet leuk. Ik heb het trouwens niet alleen met kerst, ook met verjaardagen. Die vier ik dus ook niet.

‘Ik heb geen traumatische ervaringen of zo, helemaal niet, geen familieruzies. Eerder het tegenovergestelde: als er nou nog eens een goede ruzie zou zijn... Maar uiteindelijk is kerst vooral gewoon heel erg saai.

‘Ik vind mijn familie heel belangrijk. Ik denk: als je dat vindt, kun je toch op iedere dag van het jaar bij ze langs? Waarom moet dat nou met kerst? Comedyserie How I Met Your Mother heeft er een aflevering aan gewijd, aan dingen die al heel lang in de kalender staan, en dat die eigenlijk alleen maar kunnen tegenvallen. Dat klopt echt precies.

‘Vorig jaar woonde ik nog in een studentenhuis waar iedereen samen kerst wilde vieren. Eerst probeerde ik me nog te verzetten, uiteindelijk heb ik toch meegedaan. En ik moet het de organisatoren nageven: het was echt leuk. Maar ja: met een goede groep mensen en twee flessen wijn is natuurlijk alles leuk.

‘Het allerergste vind ik mensen die kerstdagen erbij gaan verzinnen. Je hebt er al twee, maar dan moet er nog een derde bij, en een vierde. Voor je het weet zijn er opeens vijf kerstdagen. Moet allemaal gevierd worden met verschillende groepen mensen, huisgenoten, vvv’tjes (vrienden van vroeger, red.) Allerlei categorieën worden er bedacht. Je zou wel kunnen zeggen dat ik daar een beetje kwaad van word, ja.’

Door Susan Wichgers

Zie ook de kerstportretten met een veganist, Het Kippenhok, foute kersttruien en dierenverzorgers.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Waarom bid je?

Ömer Gürlesin promoveerde op de manier waarop Turkse Nederlanders hun …

Onze (groot)vader

Onlangs nam Job Cohen als hoogleraar afscheid van de universiteit waarmee zijn familie zo …

Studentenleven

Nieuws

Rubrieken

English page