Geen Commentaar: Wanneer w

Door Bart Braun

Het wordt zo te zien echt kloteweer tijdens die demonstratie van komende zaterdag. Koud, regen, vroeg donker. Gelukkig gingen jullie toch al niet.

 
Jullie gaan namelijk nooit. Als er al eens een studentenprotestje is, dan zijn de Leidse gang colours, de dispuutsbroeken en jaarclubjasjes, er niet. Alleen door stelselmatig alle aanwezigen aan te spreken kan je de enkele Leidse student vinden. Hij moest mee van z’n vriendin. Wat er wel komt is een piepkleine subsectie van het Nederlandse studentenleven. Een linkse Muppet Show: elke keer precies dezelfde koppen.

 
Hetzelfde geldt voor de organisatie: Het Landelijk Aktie (sic) Komitee (sic) Scholieren, de Landelijke Studentenvakbond, de jeugdafdelingen van linkse partijen, de vakbonden. Die clubjes zijn ook nog eens zwaar met elkaar ingeteeld, zodat je nu oud-LSVb’ers in de Tweede Kamer ziet zitten voor SP en GroenLinks. Maar we dwalen af, want jullie kennen die clubs niet eens.

 
De directe aanleiding voor de demonstratie is zelfs voor zulke beroepsbozen moeilijk te verkopen. Het ministerie van Onderwijs heeft besloten de kortlopende rente op de studieschuld te vervangen door de tienjaarsrente. Die is ietsje hoger. Superingewikkeld en abstract, natuurlijk.

 
Afhankelijk van hoeveel studieschuld je precies opbouwt en wat de rentestand precies doet, kost dat studenten straks een paar duizend euro per persoon. Als de babyboomers zoiets zou worden aangedaan, hadden we inmiddels Henk Krol als premier. Jullie hebben het waarschijnlijk niet eens meegekregen.

 
Dat hele afschaffen van de basisbeurs werd indertijd de werkelijkheid ingerommeld onder de naam ‘sociaal leenstelsel’. Van de toch al niet zo overweldigende sociale aspecten is nu al een hoop afgeschaafd. Interesseert jullie klaarblijkelijk geen reet.

 
Dat is allemaal mooi voor ons, de ouwe lullen. Wij zijn al afgestudeerd, en als jullie meer betalen, hoeven wij dat niet te doen. Ook mooi: die studieschuld telt ondanks eerdere beloften toch keihard mee bij de berekening van jullie potentiële hypotheek. Hoeven we straks niet met jullie te concurreren voor dezelfde schaarse huizen op de woningmarkt, waarvoor dank. In ruil daarvoor zullen we af en toe wat pesterigs roepen over dat jullie millennials maar niet zoveel geld moeten uitgeven aan avocado’s en latte macchiato’s, want we zien jullie graag huilen.

 
Maar, gewoon even uit belangstelling, hè? Het is niet zo dat alleen de hardcore überlinkse studenten hier genaaid worden, toch? Jullie hele generatie is de sjaak – dit ging alleen nog maar over wijlen de stufi. Wat moet er nou precies gebeuren voordat jullie wél in actie komen?

Deel dit bericht:

Voorpagina

Zo loop je een marathon

Hoe deel je het beste een hardloopwedstrijd in? Leidse informatici beantwoorden die vraag …

Achtergrond

Wetenschap

Alles voor het imago

In de essaybundel Vertrouw mij! beschrijven wetenschappers alle mogelijk manieren van …

Humeurtheorie

De mythe dat alle Fransen arrogant zijn, of Engelsen dronkenlappen, stamt al uit de …

Studentenleven

Rubrieken

'Fel tegen de Oranjes'

Pieter de la Court (1618 – 1685) zou vrijdag 400 zijn geworden. Hij wordt op die …

English page