Geen commentaar: Smetvrees

Door Vincent Bongers Spottend staart het cijfer je aan, het getal lacht je gewoon uit. Op die lijst vol achten en negens, trekt je blik telkens weer naar… die…. ene… oneffenheid. Een zes! Loooooser!

De gedachten gaan terug naar die ene fatale dag, nu meer dan een jaar geleden. De nacht voor dat tentamen lag je kromgetrokken van de buikkrampen in bed. Ondanks een koortsige kop, wist je net op tijd het sportcentrum te halen. De letters dansten op het papier, maar het lukte om een aantal vragen juist te beantwoorden.

Het blijkt net genoeg voor een… zes.

Maar: mokken dat het leven geen zin meer heeft, hoeft niet langer! De faculteiten Geesteswetenschappen en Rechten zijn, met de nodige tegenzin, van plan om studenten twee jokers te geven om een onvolkomenheid te herstellen.

De term ‘joker’ is goed gekozen. Want de anarchistische Batman-schurk The Joker leeft van chaos en onzekerheid. En dat is wat docenten vrezen: nog meer nachten doorhalen tussen stapels tentamens en blikjes Red Bull.

Het bestuur van de faculteit Rechten geeft toe dat het geen idee heeft hoeveel studenten een voldoende gaan herkansen. Daar komt nog bij dat het onderzoek naar de regeling veel tijd heeft gekost. Er is een werkgroep in het leven geroepen, uren in de medezeggenschap over gesproken en veel papier aan besteed.

Is dat terecht voor studenten met smetvrees? Sommige mensen worden erg zenuwachtig als niet alles perfect is. Die zien altijd nog een ergens een vuiltje en willen dat zo snel mogelijk verwijderen. Een vingerafdruk op een spiegel jaagt hun hartslag de hoogte in. Klamme handen gaan dan trillend op zoek naar poetsdoek om de vettigheid weg te nemen.

Het gaat behoorlijk ver om daar aan toe te geven als faculteit. Daarnaast vindt het bestuur van Rechten dat ‘de blik van de student vooruit gericht zou moeten zijn, en na het behalen van een voldoende moet de aandacht uitgaan naar het volgende vak.’ En ‘er is geen potentiële werkgever die een student afrekent op een enkele zes.’ Kortom: staar je toch niet blind op een vlekje.

Maar een zesje kan best een grote gore plek worden. Misschien niet eens voor een prestigieus advocatenkantoor, al is het best denkbaar dat een kleine onvoldoende een struikelblok is in de ratrace naar die mooie baan.
Maar er zijn meer scenario’s denkbaar. Masters stellen steeds vaker selectie-eisen. Dan is een 5,5 wegstrepen en een zeven invullen wellicht een reddingsboei. En als die ene mispeer een cum laude onmogelijk maakt, is dat eigenlijk best zonde.

Dus geef toe aan die smetvrees en maak de jacht op die nare zes. Veeg dat dat spotzieke cijfertje weg.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Afgeperst en opgejaagd

Eritrese mensensmokkelaars dwingen hun slachtoffers tot het afstaan van organen, ontdekte …

Achtergrond

De Rambo van de VOC

Hoewel hij het met de waarheid niet altijd even nauw nam, is het dagboek van de Zwitserse …

Wetenschap

Getekende denkers

Japanse tekenfilms zitten vol met filosofische problemen, vindt Mari Nakamura. …

Studentenleven

Nieuws

Rubrieken

Niet schudden

De Nederlandse zorg gebruikt jaarlijks voor honderden miljoenen aan zogeheten biologicals …

English page

Protest formulas

Where do protesters come from? Sociologist and mathematician Vincent Traag has produced …