Neovagina

Ongeveer één op de vijfduizend vrouwen heeft een aangeboren afwijking die pakkend het Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-syndroom heet. Bij hen is de vagina, en soms ook de baarmoeder, niet of niet volledig ontwikkeld. De meeste patiëntes kiezen ervoor om het kleine beetje vagina dat ze gegeven is te vergroten, zodat er een piemel in past. Dat vergroten kan met verwijden, of via een speciale procedure waarbij een ‘olijfje’ van kunststof via draadjes in onder meer de navel dieper naar binnen wordt getrokken. Als dat faalt is de chirurg aan de beurt, maar vandaag hebben we het over de eerste twee methodes.

Gynaecologen Stephanie Both en Philomeen Weijenborg van het LUMC schreven namelijk mee aan een artikel  over vrouwen met zo’n ‘niet-chirurgische neovagina’, in het vaktijdschrift Gynecology. Functioneert het allemaal een beetje vergelijkbaar met een van nature volgroeid exemplaar? Dat onderzochten ze niet alleen met vragenlijstjes, maar ook met een speciaal apparaatje dat bloedtoevoer naar de vagina kon meten – voor het eerst dat dat bij dit syndroom gebeurde.

De onderzoekers vergeleken vijftien MRKH-vrouwen met een controlegroep, en lieten ze onder meer erotische films kijken. Allebei de groepen zeggen de films opwindend te vinden, en bij allebei neemt de bloedtoevoer naar de vagina toe. Er gebeurt er bij de controlegroep wel meer van binnen, volgens de metingen, maar zo’n neovagina “werkt” dus wel gewoon. Dat gegeven zou het seksuele zelfvertrouwen van patiëntes kunnen vergroten, hopen de gynaecologen. Addertje onder het gras: vijftien proefpersonen is natuurlijk niet heel veel, en je weet ook niet of de groep die wegblijft dat doet omdat ze grotere problemen heeft op het seksuele vlak.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Geen inspiratieporno

Historicus Paul van Trigt houdt donderdagavond een lezing over de vraag: zijn …

Studentenleven

RIP Bilnaad-adje

De universiteit wil alle Leidse ontgroenende verenigingen aansporen onderzoek te …

Nieuws

'Drukte is dramatisch'

De meeste Leidse opleidingen kunnen de aanwas van studenten nog net opvangen, maar de …

Rubrieken

Schr

Waarom is dit in hemelsnaam onderdeel van de collectie?, vraagt Eliza Jordaan …

English page

Cheap bikes and beer

You are now a student in Leiden, so what do you really need to know? Mare, your new …