Geen commentaar: Ga voor Groot-Leiden

Silas.nl

Eigenlijk moet je niet luisteren naar snelle vastgoedjongens, zeker niet als ze ergens in een poenerig kantoor staan te oreren over hoe Amsterdam een echte wereldstad moet worden en hoe dat de woningnood gaat oplossen.

Maar ja, ook gladde projectontwikkelaars hebben soms gelijk.

‘Durf groot te denken’, aldus een vastgoed-adviseur, die zondag aan het woord kwam in het VPRO-programma Tegenlicht over de woningproblematiek in Amsterdam. ‘Almere is natuurlijk gewoon een buitenwijk van Amsterdam. Daar kun je heel mooi wonen en je bent in tien minuten bij de Dam.’ Arnhem? ‘Een leuke suburb van Amsterdam, met veel groen.’ Het achterliggende idee: een wereldstad van zes miljoen inwoners creëren. Dat is de manier om de drukte op te vangen. Het advies van de vastgoedman: ruim een groot aantal gemeenten op en ga de grond effectiever gebruiken.

Oké, hij leek aan grootheidswaanzin te lijden, en hij deed enigszins denken aan het personage Patrick Bateman uit American Psycho: overdag succesvolle yup en ‘s nachts moordenaar met kettingzaag. Maar toch heeft hij een punt. Woonruimte wordt steeds schaarser en dus onbetaalbaar voor mensen met een modaal inkomen. Voor de meeste afgestudeerden en studenten is een woning vinden haast onmogelijk. Ja, je kunt op je dertigste met andere lotgenoten blijven samenhokken in een pijpenla om zo gezellig collectief de exorbitante huur te betalen. Dat probleem kan aangepakt worden door over de gemeentegrenzen heen te kijken.

Waarom al dat gezeur over Amsterdam?

Nou, in ons provinciale provinciestadje zijn de huisvestingsproblemen vergelijkbaar, al zijn ze minder extreem. Het tekort aan studentenkamers is al groot, en wie is afgestudeerd heeft het ook in Leiden moeilijk om een betaalbare woning te vinden.

De lokale PvdA probeert huuruitwassen tegen te gaan door obstakels tegen verkamering op te werpen. Maar laten we onszelf niet langer voor de gek houden. Hoe vervelend hun gedrag ook is, het gaat helemaal niet om die huisjesmelkers en pandjesbazen. Ook deze stad is toe aan een flinke uitbreiding.

Het is niet dat de gemeente niets doet aan de woningnood. Sterker nog: rond station Lammenschans wordt de ene na de andere woontoren uit de grond gestampt. Ook bij het Centraal Station wordt gebouwd. Het is echter niet genoeg. En het gaat er niet om of je bouwt, maar wát.

Daarom moet Leiden plaatsjes als Warmond en Zoeterwoude annexeren, flinke happen uit het Groene Hart nemen en daar met grote spoed sociale huurwoningen, studentenkamers en niet al te dure koopwoningen bouwen.

Laten we gaan voor Groot-Leiden. En mocht zelfs dat nog te klein zijn, dan kunnen we altijd nog aansluiten bij Megapolis-Amsterdam. Zo erg is het ook weer niet om te eindigen als het Quartier Latin van de hoofdstad.

Vincent Bongers

Deel dit bericht:

Voorpagina

Bolwerk der vrijheid?

Zondag verschijnt  Sporen van de slavernij in Leiden  van Gert Oostindie en …

Achtergrond

Belastingontduikers

De Paradise Papers laten zien hoe multinationals via slimme constructies belasting …

Wetenschap

Studentenleven

Rubrieken

English page

Killed by software

Is it dangerous if your fridge is sentient? American expert Jay Tuck thinks it is. …