'Dit is een dumpprijs'

9 November 2017

De Leidse PvdA wil de verkamering aanpakken door pandjesbazen flink meer te laten betalen voor de vergunning die ze moeten hebben om een woning op te splitsen.

‘Je ziet het heel sterk in de Merenwijk en Transvaal,’ zegt PvdA duogemeenteraadslid Elwin Wolters. ‘Louche figuren kopen daar panden op. Vervolgens plaatsen ze alleen maar even een dun tussenmuurtje in een huis en dan zeggen ze tegen bijvoorbeeld een student of arbeidsmigrant: “Hier is je kamer.” En dan vragen ze ook nog eens een heel hoge huur. Vanwege het tekort aan studentenkamers en betaalbare woningen, is er een markt voor deze aanpak.’
 
Vervolgens verloedert zo’n straat. ‘Veel geluidsoverlast, troep op straat en overal fietsen. De kamers zijn ook vaak brandgevaarlijk.’

De PvdA wil dan ook verpaupering door verkamering tegengaan. Vandaag dient de partij tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie in met daarin een aantal voorstellen om de verkamering aan te pakken. Zo wil Wolters de prijs van de zogeheten onttrekkingsvergunning flink verhogen.

‘Als je een pand onttrekt aan de woningvoorraad om te verkameren, dan heb je daar een ontrekkingsvergunning voor nodig’, legt Wolters uit. ‘In Leiden kost zo’n ding 207,91 euro en dat is extreem laag. Een dumpprijs, vind ik. Groningen rekent bijvoorbeeld 620 euro. Delft is het duurst, daar betaal je 1450 euro. Ons idee is om het bedrag voor Leiden op iets van 800 euro te zetten.’

VVD wethouder Paul Laudy ziet niet zoveel in het plan. Het houdt de pandjesbazen waarschijnlijk niet tegen, denkt hij.

‘Een prijsverhoging is niet dé oplossing’, erkent Wolters. ‘Maar het is onderdeel van een pakket. Ik ben er ook voorstander van om in bepaalde wijken een maximaal percentage aan verkamerde woningen in te voeren. Verder zijn er al een aantal zaken geregeld. De bouwtechnische eisen voor verkamering zijn aangescherpt. En er wordt ook meer en strenger gecontroleerd.'

Verder is het digitale meldpunt voor verkameringsoverlast van de gemeente Leiden na vragen van de PvdA weer geactiveerd.

Het achterliggende probleem is natuurlijk dat Leiden een tekort aan betaalbare woningen heeft. Voor net afgestudeerden met een eerste baan is weinig keuze, waardoor de doorstroming moeizaam verloopt. Wolters: ‘Er wordt best veel gebouwd in Leiden, maar het is zeker zo dat de nadruk bij bouwen moet liggen op sociale huurwoningen, woningen met een huur tussen de 800 en 1000 euro en koophuizen van rond de twee ton. Daar letten we scherp op.’ VB

Zie ook: Geen Commentaar: Ga voor Groot-Leiden

Deel dit bericht: