Kamer-eisen

28 September 2017

Eisen voor brandveiligheid, geluidswerende maatregelen en woon- en leefregels: vanaf deze week geldt er in Leiden strenger beleid voor de zogenoemde verkamering van woningen, om overlast tegen te gaan.

In 2011 waren de regels voor het in kamers opdelen van woningen, om los te verhuren, nog versoepeld. Er is nu eenmaal een grote vraag naar nieuwe kamers. Er klonken de afgelopen jaren echter ook steeds meer klachten over overlast voor de buren van verkamerde woningen. Eind 2015 schreven de bewoners van de Transvaalbuurt een brief aan de gemeenteraad en het college over de problemen met vuilnis en parkeren in hun wijk. En begin september riepen bewoners van de Merenwijk de burgemeester nog op om iets te doen aan de situatie in hun wijk, waarbij bovendien sprake zou zijn van intimidatie door een verhuurbedrijf.

De nieuwe regels: als een huisbaas een woning op deze manier wil verhuren, moet hij of zij sowieso een onttrekkingsvergunning aanvragen. Voortaan moet daarbij aan strengere regels voldaan worden, zoals eisen voor brandveiligheid, geluidswerende maatregelen en woon- en leefregels. Dat laatste houdt bijvoorbeeld in dat een van de huurders aangewezen moet worden als contactpersoon. Ook mag de afvoer van afval en het parkeren van fietsen en andere vervoersmiddelen geen hinder veroorzaken. De strengere regels kunnen ook gebruikt worden bij het intrekken van zo’n onttrekkingsvergunning.

Deel dit bericht: