Geen commentaar: Snoepkikker

Silas.nl

Door Marleen van Wesel

‘Hè? Welke verkiezingen?’ galmt deze week door de nagenoeg verlaten gangen van de faculteiten, waar veel studenten alleen nog komen voor tentamens.

Een echo: vorige week klonk diezelfde vraag nog vanaf een van de decentrale stembureaus, toen Mare alvast eens informeerde naar de deelnemende partijen voor deze universitaire verkiezingsweek.

Op de centrale verkiezingswebsite waren namelijk alleen de deelnemende partijen voor de universiteitsraad te vinden. Althans: achter twee links waren verschillende deelnemerslijsten te vinden. LVS, ONS, CSL en BeP volgens de ene. Volgens de andere ontbrak BeP. Hoewel juist die laatste lijst opdook in de vormgeving van de oude universiteitswebsite, was het toch de goede, bleek uit navraag bij het centraal stembureau.

Voor informatie per faculteit werden we doorverwezen naar een pagina met contactgegevens van de decentrale stembureaus. Doorklikken leverde afwisselend instant geopende mailtjes, contactpagina’s op de universiteitswebsite en foutmeldingen op. Het resultaat van iets meer moeite, varieerde dus van ‘Hè? Welke verkiezingen?’, tot een auto-reply met ‘This is not the correct e-mail adress. I am another person with the same name at Leiden University’, tot zelfs een doorverwijzing naar de decaan himself, omdat het volgens een van zijn onderdanen ‘niet zeker is of de decaan wel wil dat er in Mare komt te staan of de faculteit een personen- of partijenstelsel hanteert’.

Oké, oké, dit informatiedoolhof voerde ook langs reuzeaardige medewerkers en uiteindelijk wisten we heus wel een lijstje met deelnemende partijen bij elkaar te schrapen (al wachten we nog op het telefoontje van de LUMC-decaan).

Maar de (jaja, hypothetische) student die zich enkele dagen voor de verkiezingen al eens wilde verdiepen in de keuzes, was allang afgehaakt. Internationale studenten (van het hypothetische soort) kregen op de Engelstalige verkiezingspagina vorige week zelfs te lezen dat de verkiezingen in maart al waren geweest. Pas als je (oké, dit is niet eens hypothetisch meer) dan toch nog doorklikte naar ‘Time schedule’, bleek dat op de hoofdpagina per abuis de datum stond voor de kandidaatstelling.

Universiteitsmedewerkers die op de dienstraad wilden stemmen, kwamen maandagochtend in een inlog-loopje terecht. En nu, halverwege de verkiezingsweek, prijkt het opgeheven BeP nog altijd bovenaan de studentenpartijenlijst op de universiteitswebsite. Op de homepage staat trouwens helemaal niets over de verkiezingen.

Klinkt knullig, maar er is zowaar sprake van verbetering: andere pagina’s zijn nog gauw voorzien van een update en die medewerkers kregen al snel een tweede mail, met een werkende link. Gelukkig maar: de wet schrijft immers voor dat de universiteit haar medezeggenschapsshit op orde heeft. In 2015 werd het instemmingsrecht op hoofdlijnen van de begroting ingevoerd, het goedmakertje voor de afschaffing van de basisbeurs, en dit jaar de Wet versterking bestuurskracht.

De kandidaten zelf zijn deze week niet te missen in de universiteitsgebouwen - ook omdat sommige faculteiten verder uitgestorven zijn, aangezien de verkiezingen tijdens de tentamens gepland zijn.

Maar de enkeling die in z’n haast om de tentamenzaal te verlaten, vergeet te liegen dat ‘ie al gestemd heeft, en er eerlijk uitflapt: ‘Hè, welke verkiezingen?’, krijgt een snoepkikker aangereikt, gevolgd door een geduldige uitleg.

Iemand moet die steeds stevigere universitaire medezeggenschap immers serieus nemen.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Pillenplaatjes

Bijsluiters met pictogrammen moeten laaggeletterde patiënten zelfredzamer maken. …

Het idool van Einstein

Teylers museum in Haarlem opende deze week een tentoonstelling over Hendrik Lorentz, een …

Nieuws

Veel fouten bij bouw b

Zowel bij planning, aanbesteding en bouw van de bètacampus zijn tijdens de eerste …

Hulp voor City Snack

Twee Leidse studenten hebben een inzamelingsactie opgezet voor de door brand verwoeste …

'Geen re

Maandag 15 mei stond de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) op de faculteit Sociale …

English page

?Is that Pok

Volkenkunde – the Museum for Ethnography – is celebrating Japanese culture. …