Studie verhuist onder protest

International Studies: 'Onbegrijpelijke beslissing en een onwerkbare situatie'
15 December 2016

Met grote tegenzin verhuist de opleiding International Studies naar het Wijnhavencomplex in Den Haag. De medewerkers zijn het niet eens met de ruimtes die ze krijgen, maar het college van bestuur weigert vooralsnog de indeling van het pand aan te passen.

Door Vincent Bongers Drie weken geleden klaagden stafleden van de Geesteswetenschappenopleiding in Mare over het gebrek aan ruimte en faciliteiten in het nieuwe gebouw. ‘We zouden een plek krijgen op de vierde verdieping. Bij de ontwikkeling van het Wijnhavencomplex heeft de opleiding ook meegepraat over de faciliteiten’, vertelde Jaap Kamphuis, de programmacoördinator van de studie die 1600 studenten heeft.

‘Dan moet je denken aan een common room en het inrichten van vergaderruimtes en dergelijke. Tot onze verbazing verhuizen we niet naar de vierde maar naar de vijfde. Al die faciliteiten zijn daar niet.’ Ook is de vijfde etage afgesloten voor studenten. Wie naar de verdieping wil, moet een aantal poortjes door en daar is een pasje voor nodig.

Personeelspartij FNV-Overheid stelde een vraag over de kwestie. De partij schetst dat door ‘een onbegrijpelijke beslissing’ de opleiding is geconfronteerd met een tekort aan ruimte. De voor de opleiding zeer belangrijke tutoren zouden zich ‘tevreden moeten stellen met flexplekken op de gang’, waar er overigens ook al te weinig van zijn.

Daarnaast zou vice-collegevoorzitter Willem te Beest zijn veto hebben uitgesproken over aangedragen oplossingen.
Maandag sprak de universiteitsraad met het college over de onvrede bij de opleiding. Een aantal medewerkers van de studie zat op de publieke tribune.

‘Even vooraf: Willem te Beest neemt geen besluiten’, zei Te Beest. ‘Dat doet het college van bestuur. Dat heeft een plan gemaakt over wie waar moet landen in Wijnhaven. Het complex is ontwikkeld als gebouw voor iedereen. Als je een kamer op de vijfde hebt, is dat niet de enige plek die je kunt gebruiken in het gebouw.

'Daarnaast is het zo dat het bestuur van Geesteswetenschappen heeft ingestemd met het plan. Het is een heel zorgvuldig traject geweest. We gaan niet nu al aanpassen, dat zet de verhuizing onder druk. We gaan kijken waar de knelpunten zitten. Die zijn er altijd in een nieuw gebouw. Niet alleen International Studies heeft nog wensen, anderen hebben die ook.’

Elizabeth den Boer van personeelspartij FNV Overheid, die studiecoördinator is bij Geesteswetenschappen: ‘Ik ben blij dat knelpunten worden opgelost, maar het verbaast ons dat dat niet eerder is ingegrepen. De problemen van International Studies zijn ruimschoots voor de verhuizing aangegeven. Op dit moment is er voor een aantal mensen al een onwerkbare situatie ontstaan.’

Den Boer merkte ook op dat in de zomer het plan dat de studie naar de vierde zou verhuizen plots helemaal werd omgegooid. Te Beest bestreed dat.

‘We pakken onze spullen en verhuizen,’ zei Kamphuis die ook aanwezig was bij de vergadering. ‘We hebben geen keuze.’

‘Er is een soort onwil om dit op te lossen’

‘We hebben overwogen om niet mee te werken met de verhuizing’, zegt opleidingsdirecteur Joost Augusteijn. ‘Maar dat zou ten koste gaan van de opleiding en dat willen we niet. We kunnen niet veel doen, behalve constant de problemen blijven benoemen. We beginnen zo wel vervelend in het nieuwe gebouw.’

Volgens Augusteijn is er een pijnloze oplossing voor het probleem. ‘Het faculteitsbestuur én de afdeling Vastgoed onderkennen de problemen. We zijn niet veeleisend. Er zijn twee vergaderzalen op de vijfde gerealiseerd, maar die worden weer omgebouwd om ons een plek te geven. De studiecoördinatoren en de administratie kunnen naar de derde. Dan zijn ze bereikbaar voor de studenten, dat is op de vijfde niet zo. Dan creëer je ruimte op de vijfde.’

Augusteijn schetst ook hoe het probleem is ontstaan. ‘Het heeft te maken met de positie van de Faculty of Governance and Global Affairs (FGGA), die zijn nu verdeeld over twee gebouwen in Den Haag (eigenlijk drie, met het university college erbij, maar zij verhuizen niet, red.) en zij wilden alle opleidingen in een gebouw. En International Studies wilde op de vierde verdieping. Beide zaken oplossen kan eigenlijk niet.

‘Vice-collegevoorzitter Willem te Beest zei net tijdens de raadsvergadering: “Ik zal moeten spreken met de mensen achter me op de publieke tribune.” Daar bedoelde hij mij mee. Maar ik heb nooit een uitnodiging gehad om met het college over deze kwestie te praten. Dat vind ik vreemd. Ik heb denk ik mijn best gedaan om tot een vergelijk te komen, ben altijd redelijk geweest. FGGA is scherper geweest en wij hebben dan ook aan het kortste eind getrokken. Er is nu een soort onwil om de problemen die dat heeft veroorzaakt alsnog op te lossen.’

Deel dit bericht: