'Dit is een heel slechte deal'

International studies pikt verhuisplannen niet

Vincent Bongers
24 November 2016

Medewerkers van de opleiding International Studies zijn verbaasd en kwaad over het gebrek aan ruimte in het nieuwe Wijnhavencomplex in Den Haag. Ze overwegen actie.

International Studies is een opleiding van Geesteswetenschappen die is gevestigd in Den Haag. De studie is vanaf de start in 2012 zeer succesvol en heeft nu 1600 studenten. Om de groei van de opleiding en de Haagse faculteit op te vangen, is het Wijnhavencomplex verbouwd.

‘De medewerkers van International Studies zouden een plek krijgen op de vierde verdieping. Bij de ontwikkeling van het Wijnhavencomplex heeft de opleiding ook meegepraat over de faciliteiten’, vertelt Jaap Kamphuis, de programmacoördinator van de studie. ‘Dan moet je denken aan een common room en het inrichten van vergaderruimtes en dergelijke. Tot onze verbazing verhuizen we niet naar de vierde maar naar de vijfde. Al die faciliteiten zijn daar niet.’

‘We krijgen echt veel te weinig ruimte’, zegt André Gerrits, professor International Studies and Global Politics, en een van de drie hoogleraren die aan de opleiding zijn verbonden. ‘Het is een kwetsbare opleiding, want er zijn veel docenten die vanuit Leiden op en neer pendelen. Het ontbreekt aan een goede studie-infrastructuur. Dat zou beter worden in de Wijnhaven, maar dat is nauwelijks het geval. En dat is frustrerend.’

Kamphuis: ‘We hebben 28 tutors en achttien werkplekken. Het is nogal moeilijk uit te leggen dat er niet voor iedereen plek is. We wilden graag tien flexplekken voor docenten die bijvoorbeeld uit Leiden komen. Die zijn er dus ook niet. Dat is pijnlijk.’

‘De opleiding is naar het faculteitsbestuur gestapt en heeft uitgelegd wat de problemen zijn’, zegt professor Diplomatieke Geschiedenis Giles Scott-Smith, die als hoogleraar aan de opleiding is verbonden en ook spreekt voor professor International Studies, Isabella Duijvesteijn. ‘Maar er werd niet naar ze geluisterd. De opleiding is heel succesvol, en dan krijgen we zo’n heel slechte deal. Waarom hebben het faculteitsbestuur en het college totaal geen interesse voor deze studie? De opleiding verliest nu aan zichtbaarheid.’

Bij de faculteitsraadsvergadering van Geesteswetenschappen deze maand maakte personeelsraadslid Marten Jesse Pot een opmerking over de kwestie: ‘Het is nu al duidelijk dat er ruimtegebrek zal zijn.’

Er is een zogenaamd landingsplan van het college van bestuur voor de nieuwe locatie. ‘Als er na een meting problemen geconstateerd worden, worden die opgelost,’ reageerde Menno Tuurenhout, de portefeuillehouder bedrijfsvoering van het faculteitsbestuur.

‘Het is nu al duidelijk dat er veel te weinig plek gaat zijn’, aldus Scott-Smith. ‘Ik vind dit gewoon een domme reactie van het bestuur.’

Het beheer van het Wijnhavencomplex ligt bij de Haagse faculteit. ‘Ik ben me ervan bewust dat er mensen zijn die niet blij zijn’, zegt Jolanda Riel van het faculteitsbestuur. ‘De Wijnhaven is uitgedacht met de kennis die we in 2013 hadden. Er zijn inmiddels opleidingen en organisaties bijgekomen. Het bestuur van Geesteswetenschappen is het helemaal eens met deze besluitvorming en heeft volmondig ingestemd met de huisvestingsplannen.’

‘Bestuurders hadden rekening met deze groei moeten houden’, vindt Gerrits. ‘Je kunt geen grote opleidingen beginnen in Den Haag en dan niet zorgen voor een goede infrastructuur.’

Kamphuis: ‘De medewerkers zijn boos. Er gaan stemmen op om actie te voeren en niet mee te werken aan de verhuizing zoals die nu is gepland.’

Gerrits: ‘We zorgen in ieder geval dat studenten er buiten worden gehouden. Maar we gaan niet naar het openingsfeestje van het complex in april.’

‘De vijfde verdieping is een normale werkruimte’, mailt universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke namens het college van bestuur. ‘Er is voor gekozen om de onderdelen van de faculteit Den Haag bij elkaar te huisvesten, daarom hebben zij de vierde verdieping toegewezen gekregen.

‘Maar het gebouw heeft een flexibele opzet: het is dus niet zo dat je niet van een toegewezen plek mag komen, integendeel, er zijn eigen gedeeltes voor medewerkers waar studenten niet mogen komen, iedereen heeft daar een eigen plek en er zijn daarnaast ook flexplekken voor iédereen. Mochten er na de verhuizing toch problemen zijn, dan is er ruimte om aanpassingen te doen.’

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

24 November 2016