Gordelroos

Als je maar oud genoeg wordt, heb je ongeveer vijftig procent kans om een keer gordelroos – herpes zoster - te krijgen. Jeukende rode bultjes, meestal in een streep omdat het virus dat ze veroorzaakt in je de zenuwen van je huid zit. Zo’n roosgordel kan best zeer doen, maar meestal gaat het met een paar weken vanzelf weer over. Er kwamen de laatste jaren echter steeds meer aanwijzingen dat gordelroos geassocieerd was met een verhoogde kans op uitgezaaide kanker, en dat gaat niet vanzelf over.

Epidemioloog Olaf Dekkers ploos samen met Deense collega’s de vakliteratuur uit. Dat heeft methodologisch nogal wat voeten in de aarde, bijvoorbeeld omdat niet overal duidelijk is welke van de twee diagnoses als eerste is gesteld, of omdat auteurs meerde publicaties schrijven over dezelfde dataset, maar je die data toch maar één keer wil gebruiken.

Conclusie: ja, mensen die gordelroos hebben of hebben gehad, hebben een iets hogere kans op kanker. Waarschijnlijk is de relatie eigenlijk andersom: omdat ze kanker hebben, is het immuunsysteem minder opgewassen tegen het virus dat gordelroos veroorzaakt, maar het zou in theorie ook kunnen dat sommige varianten van het herpesvirus kankerverwekkend zijn. Dan is er ook nog de optie dat kankerverwekkende bezigheden als roken en drinken de kans op gordelroos vergroten, maar Dekkers en co stellen zich daar terughoudend over op: drinkers en rokers springen niet naar voren in hun data.

Dat ze een verband vinden tussen gordelroos en kanker betekent nadrukkelijk niet dat de gordelrooslijders onder u dus kanker hebben. Een verhoogde kans klinkt heel erg, maar de kans dat je kanker hebt is klein. ‘We kunnen op basis van deze cijfers geen aanbevelingen voor de klinische praktijk doen’, concluderen de onderzoekers in het Journal of Infection.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Ontsnapt uit de hel

Studente Ji Young Lee en cartoonist Sung Kuk Choi vluchtten allebei uit Noord-Korea. …

Achtergrond

Best een brave jongen

Behalve zijn nieuwe roman Het valse seizoen presenteert auteur Christiaan Weijts ook Een …

Wetenschap

Gaaponderzoek

Alexandre Marraffa (22, masterstudent geneeskunde en biomedische wetenschappen) …

Nieuws

Straks minder naar de wc

De faculteit Rechten scherpt het beleid om fraude bij tentamens te voorkomen aan. Tijdens …

English page