Minder pluizig

Studentenvereniging SSR bestaat 115 jaar

Arthur Koppejan

Marleen van Wesel

Studentenvereniging SSR Leiden viert haar 115e verjaardag, met het festival Herrie op de Markt. ‘We zijn oud genoeg om bijzonder te zijn.’

‘In de jaren vijftig is er gestemd of er voortaan gedanst mocht worden op SSR, waarop enkele leden zelfs boos uit de vereniging zijn gestapt’, weet Sammie Koning (22, internationale betrekkingen) van de lustrumcommissie van SSR-Leiden. De gereformeerde grondslag van de vereniging is allang verdwenen. Gedanst wordt er volop: deze zaterdag viert de vereniging haar 115e verjaardag met het festival Herrie op de Markt, voor de hele stad.

Illustere oud-leden uit die lange geschiedenis weet SSR-voorzitter Maaike Lommerse (22, student bestuurskunde en psychologie) niet te noemen. ‘We hebben geen Armin van Buuren, zoals Augustinus. De andere verenigingen houden hun ledenbestand wat beter bij. En onze leden zijn stiekem best bescheiden.’

Dat blijkt, want de vereniging had evengoed haar 130-jarig bestaan kunnen vieren. ‘In 1886 was er inderdaad al een gereformeerde studentenunie opgericht, die later uiteenviel’, zegt Lommerse. ‘Daaruit is in 1901 S.S.R. Leiden ontstaan: Societas Studiosorum Reformatorum. Ongeveer tegelijkertijd met SSR-afdelingen in andere studentensteden.’ ‘115 of 130 jaar: we zijn oud genoeg om bijzonder te zijn’, zegt Koning.

‘In de jaren zestig veranderden alle SSR-verenigingen van gereformeerd naar algemeen christelijk’, vervolgt Lommerse. In 1984 maakte die grondslag weer plaats voor de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De Uniemaagd, een vaandel met het symbool van SSR, hing sindsdien bij SSR-Wageningen. Lommerse: ‘Rotterdam heeft hem later gestolen. Wageningen stuurt nog elk jaar een brief of ze ‘m terug mogen.’

‘In die tijd verdwenen ook de puntjes uit de naam. Het was niet langer een afkorting met betekenis’, zegt Koning. Lommerse: ‘Dat christelijke hoor je alleen nog terug in de Banierzang, ons officiële lied.’

‘Sinds 2000 is SSR echt erg gegroeid’, zegt Koning. Naar 820 leden, anno 2016. Er zijn 19 disputen, waarvan M.O.C.C.A. de oudste is, volgens de verenigingsalmanak. Een pagina verder doet T.A.E.N.I.A. dezelfde claim. ‘Er is wat discussie’, zegt Lommerse. ‘M.O.C.C.A. is eerder opgericht, maar is tussendoor een soort van overleden.’

Ze typeert het huidige SSR als volgt: ‘SSR heeft eigenlijk alles wat corporale verenigingen hebben: disputen en commissies, maar het is hier vrijblijvender en opener. Het enige wat verplicht is zijn de afwas- en dagdiensten.’ Ze kunnen zich wel vinden in de opmerking van oud-bestuurslid Bas Blanken, dat T-shirts plaatsmaken voor vestjes. Of SSR minder casual wordt? ‘Langzaamaan misschien wel’, denkt Lommerse. ‘Maar vestjes zíjn ook gewoon leuk. Daarmee laat je zien dat je moeite in je commissiewerk hebt gestopt. En aan het eind van de avond doe je ‘m binnenstebuiten en sta je te dansen in bananenprint.’

Lees meer over het 115-jarig bestaan van SSR:

Lustrumfestival

Not done in de jaren vijftig

Deel dit bericht:

Voorpagina

Waar is ons geld?

Het was de grote belofte bij het afschaffen van de basisbeurs: de opbrengst zou …

Achtergrond

Minder pluizig

Studentenvereniging SSR Leiden viert haar 115e verjaardag, met het festival Herrie op de …

Wetenschap

Nieuws

B

De nieuwe Science Campus kampt nog steeds met problemen. Afgelopen zomer knapte een …

Rubrieken

English page