'Bussemaker heeft het mis'

Co-assistenten willen vergoeding

29 September 2016

Minister Bussemaker van Onderwijs is nog steeds niet van plan co-­assistenten een stagevergoeding te geven. De organisaties voor geneeskundestudenten maken zich klaar voor actie.

De afschaffing van de basisbeurs treft geneeskundestudenten harder dan hun collega’s bij andere studies. Geneeskunde duurt zes jaar, en het praktijkonderwijs, de zogeheten co-schappen, laat geen tijd over voor een bijbaan. Geneeskundestudenten vinden dat niet eerlijk, en roepen dus al tijden dat ze eigenlijk een stagevergoeding voor hun co’s zouden moeten krijgen.

Minister Bussemaker van Onderwijs zou die vergoeding moeten betalen, en die denkt toch anders over deze kwestie. Vorige week beantwoordde ze vragen daarover van de Eerste Kamerfractie van GroenLinks. Co-schappen zijn onderwijs, en geen stage, vindt zij. ‘Er is geen sprake van substantiële productieve arbeid op basis waarvan de co-assistenten gecompenseerd kunnen worden. Arbeidsproductiviteit is ook geen doel van het co-schap.’
Geneesko’s lopen weliswaar een grotere studieschuld op dan andere studenten, maar dat lopen ze later weer in, meent Bussemaker. Zij ziet geen reden om voor deze studie een speciale uitzondering op te zetten.

De organisaties die Bussemaker vorig jaar een petitie met meer dan twintigduizend handtekeningen vóór een coschapvergoeding aanboden, zijn teleurgesteld. Het Landelijk Overleg Co-assistenten, De Geneeskundestudent en het Landelijk Medisch Studenten Overleg hebben een gezamenlijke werkgroep over de co-kwestie.
Werkgroeplid Rob van Gassel, student in Maastricht: ‘Bij ons komt naar voren dat de minister niet goed begrijpt wat een co-assistent doet, en wat de co-schappen inhouden. Niet door te staken of te demonstreren, zoals sommige media suggereren. We willen op een positieve, ludieke manier laten zien dat wat de minister zegt, niet klopt. En uitleggen waarom wij denken dat we wel degelijk een bijzondere positie hebben.’ Hoe? ‘Dat moeten we nog invullen, maar het zal op een positieve manier gaan.’ De actie zal dit jaar nog van start gaan. BB

Zie ook: Opinie: Minister, stop met scheefrekenen!

Deel dit bericht: