Kamervragen: 'Kippen zijn heel knuffelbaar'

Hylke Brouwer (27, geschiedenis)

Foto: Taco van der Eb

Door Petra Meijer

Huis: Oude Vest 167A
Grootte: 55 m2
Kost: €750 (min huursubsidie)

Is dat een goed idee, kippen op je kamer?
‘Natuurlijk. Kippen zijn net zo gezellig als een hond en heel knuffelbaar (zie ook 'Even een dametje erbij pakken', red). Ik ben ermee opgegroeid. Mijn grootouders hadden altijd kippen op het erf, met tamme kuikens. Ze bleven piepen tot ze mijn gezicht zagen, superlief. Het zijn sociale dieren. Ze maken gezellige geluidjes.’

Vinden je bovenburen dat ook?
‘Er zit nu geen volwassen haan bij. Als ik die wel heb, wikkel ik hem voor het slapen in een handdoek en leg ik hem in de badkamer op de wasmachine. De badkamer is een blinde ruimte, dus als ik lekker ga slapen, doet de haan dat ook. Ik houd bovendien Serama’s, het kleinste kippenras ter wereld. Die kleine haantjes maken een hoger geluid. Dat draagt niet ver. Ik heb van de buren nooit klachten gehad.’

Welke kip is de liefste?
‘Dat mag ik niet zeggen van mijn vriendin, het fluctueert ook een beetje. Nou oké dan: op dit moment Mopje. Ze is lekker fel, maar je kunt haar wel corrigeren. Ze staat open voor dominantie. Maar als ik dat zo zeg, klink ik zeker als een gek typje.’

Ze hebben dus echt een eigen karakter?
‘Ja. Mopje is een goede moederkip. Frutje had bijvoorbeeld een keer eitjes uitgebroed, maar had er opeens genoeg van. Toen heeft Mopje ervoor gezorgd. Ook Pia laat de eieren soms in de steek. Ze is een beetje gehandicapt, bijziend en ook psychisch niet helemaal in orde, maar wel mooi en heel lief. Toch is ze ook een beetje sneaky. Als andere kippen broeden, wil ze graag meedoen. Ze jaagt de broedse kippen weg, maar laat vervolgens de eieren doodgaan, omdat ze bijvoorbeeld zo dom is om in het verkeerde broedhokje te gaan zitten.’

Hoe reageren mensen op je kippenhobby?
‘Ik sta al snel bekend als “de jongen met de kippen”, terwijl ik natuurlijk meer ben dan dat. Maar kippen zijn gewoon heel leuk. Elke week geven ze me tien kleine eitjes. Die gebruik ik in de pannenkoeken. Ik bak ook mijn eigen brood. En ik heb een volkstuin, daar ga ik dan op mijn bakfietsje heen.’

Heeft je kamer ook nadelen?
‘Ik woon op het noorden en alleen aan de voorkant zijn er ramen. Ik had een bonsaicollectie, maar de boompjes zijn een voor een gecrepeerd. Ik heb goed moeten investeren in spiegels en lampen.’

Wat staat er nog meer in je kamer?
‘Ik verzamel bijzondere voorwerpen. Deze sleutel komt uit het meest beruchte slavenfort van Ghana. Ik heb ook baobab-vruchten en mahoniehout uit Gambia, en zelf geoogste cacaobonen uit Ghana. Daarnaast liggen gedroogde mandarijntjes, dat vond ik er leuk uit zien. In het bakje zit een grote spin. Die liep hier rond en wordt nu gedoogd. Ik heb ook een wijncollectie. Bij vlagen maak ik het zelf. In de badkamer staat pompoenwijn te fermenteren. Ook bijzonder: een tak waarmee ze in Afrika de kinderen corrigerende tikken geven. Het samoeraizwaard kreeg ik van mijn vader.’

Door Petra Meijer

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Onrust in Tunesi

Faïrouz ben Salah, onderzoeker en programmamanager van onder meer jongerenprojecten …

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

English page

Stronger than tigers

Athletics with heavy woodenclubs, pushups, iron bows and...poetry. An Iranian Zurkaneh …