'We hebben nooit ruzie'

Tirza Wisse (19, geneeskunde) en Justine Nijsse (19, Frans)

Huis: Middelweg 67, Wassenaar
Grootte: 13m2
Kost: 200 euro p.p.
Bewoners: 4

Waarom delen jullie een kamer?
Nijsse (rechts op de foto): ‘We komen uit Zeeland en wilden graag samen op kamers. In Leiden was dat niet betaalbaar. Daarnaast waren er nooit twee kamers in een huis vrij, of ze lagen niet naast elkaar. Met twee mensen op één kamer wonen mocht bijna nergens.’
Wisse: ‘En we hadden te maken met tijdsdruk, omdat ik 22 juli pas zou horen of ik ingeloot was voor geneeskunde in Leiden. Ik had me hier ingeschreven omdat Justine hier Frans kon studeren. Mijn tweede keuze was Utrecht.’
Nijsse: ‘Als Tirza werd uitgeloot, was ik in Utrecht gaan studeren. Uiteindelijk vonden we deze kamer in Wassenaar. Hij was 350 euro, wij boden 400 euro als we er met zijn tweeën in mochten. Zo kunnen we de kosten delen.’

Is het niet vervelend om in Wassenaar te wonen? Is het niet wat ver?
Wisse: ‘Het is wat verder fietsen, maar we zijn slechts vier dagen per week hier. We gaan elk weekend terug naar huis, want we hebben allebei een vriend die in Zeeland woont, een baantje en natuurlijk de kerk. Ik ben hier nog nooit een weekend gebleven.’
Nijsse: ‘Uiteindelijk willen we ook terug naar Zeeland, als we daar een baan kunnen vinden. In ons derde jaar willen we ook allebei trouwen.’

Hoe reageren anderen als ze horen dat jullie een kamer delen?
Nijsse: ‘Ze vragen altijd of we niet gek van elkaar worden. “Dat je dat volhoudt!”, zeggen ze dan. Maar we zijn beste vriendinnen en hebben nooit ruzie. Vroeger sliepen we ook met een broertje of zusje op de kamer.’
Wisse: ‘Het is fijn dat er altijd iemand naast je slaapt. Natuurlijk zijn er soms irritaties. Normaal slaap ik overal doorheen, maar laatst was ik ziek en sliep ik slecht.’

En wat als er iemand vroeg op moet, of laat terugkomt van een feestje?
Nijsse: ‘Vroeger bleef ik nog wel eens liggen als Tirza om zeven uur opstond, maar nu ga ik er ook uit en fietsen we samen naar Leiden. Het is beter om al om half negen in de UB te zitten, in plaats van in je bed te liggen.’
Wisse: ‘Ik ga altijd om elf uur naar bed, Justine meestal wel wat later, maar dat is geen probleem.’

Dus jullie zijn altijd samen?
‘Nee hoor. De ene avond is de een sporten, dan is de ander weer naar kerkles, dan is de ander weer sporten.
‘En als we samen zijn, maken we het juist gezellig. Laatst hadden we kaarsjes aangestoken en gezichtsmaskertjes op gedaan.’

Wat is het leukste voorwerp op jullie kamer?
Wisse: ‘Ik ben het meest gehecht aan mijn viool en mijn Bijbel. En ik houd natuurlijk van mijn bed.’
Nijsse: ‘Ons theetafeltje. We zijn gek op thee. En mijn foto’s zijn ook erg belangrijk voor me.’

Hoe doen jullie dat met schoonmaken?
Nijsse: ‘Onze kamer maken we eens per week samen even schoon.’
Wisse: ‘En mijn dekbed was ik elke drie weken. Ik zet het in mijn agenda, anders vergeet ik het.’

Door Petra Meijer

Zie ook de vorige Kamervragen: 'Ik kan zo naar college rollen'

Deel dit bericht:

Voorpagina

Kotstudenten

België is het beloofde land voor Nederlandse studenten die zijn uitgeloot of geld …

Achtergrond

Een zoo met mensen

Antropoloog Peter Pels ziet overeenkomsten met oude etnografische tentoonstellingen van …

Wetenschap

Denk niet aan jeuk

Jeuk is verschrikkelijk gevoelig voor suggestie, stelde gezondheidspsychologe Andrea …

Studentenleven

Rubrieken

Brandalarmfunctie

Politicologe Josje den Ridder promoveert volgende week in Leiden op een onderzoek naar …

English page

The Elves are among us

Is it just a very long fairy tale or is there more to The Lord of the Rings ? A Leiden …