Frank Provoost wint Jip Golsteijnprijs

18 Februari 2014

Mare-redacteur Frank Provoost won afgelopen maandag de Jip Golsteijnprijs, een tweejaarlijkse onderscheiding voor bijzondere culturele journalistieke producties.

De Jip Golsteijn Journalistiekprijs is ingesteld na het overlijden van pop- en cultuurjournalist Jip Golsteijn op 22 februari 2002. Provoost won de prijs - €2500 en een oorkonde - voor zijn Mare-artikel 'Het West-Vlaams Rouwhandboek', een persoonlijk in memoriam voor zijn in oktober overleden collega en vriend Thomas Blondeau. 

Uit het juryrapport: 'Er was één verhaal dat er voor een meerderheid van de jury onverbiddelijk meteen al uitsprong. Muzikaal werd het omlijst door het "Hey! Ho! Let's go, I wanna be sedated" van de Ramones en via onder andere Captain Beefheart voerde het naar de tragische ontknoping, begeleid door de volgens sommigen larmoyante klaagzang van Morrissey. En toch was het geen verhaal over popmuziek. Wel een uiterst origineel verhaal, dat, heel dualistisch, zijn stijl tegelijkertijd ontleent aan het betreurde onderwerp, inclusief het gebruik van humoristische voetnoten. 

'Dat het werd gepubliceerd in het Leidse universiteitsblad Mare ligt voor de hand. Als hoofdredacteur van Mare werkte Frank Provoost, die ook regelmatig in de NRC publiceert, dagelijks nauw samen met (eind)redacteur Thomas Blondeau. De beschrijving van hun samenwerking en werkwijze is ook een hommage aan de journalistiek. Het eerbetoon aan Blondeau is, behalve origineel van opzet, ook literair, geestig en ontroerend.

'Bovendien toont het aan hoe muziek en songteksten voor de echte liefhebber op volkomen natuurlijke wijze onderdeel zijn geworden van dagelijks leven en werken. En Provoost slaagt in iets waarnaar elke cultuurjournalist zou moeten streven: zijn verhaal maakt nieuwsgierig. Eigenlijk wil je zo snel mogelijk meer weten over en lezen van deze Thomas Blondeau. Het rouwboek als een nieuwe start.'

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

18 Februari 2014