Depressie

De wonden van kindermishandeling draag je nog lang met je mee. In het Journal of Affective Disorders beschrijft een groep psychologen, onder wie de Leidse Roos van der Mast, het verband tussen mishandeling in je jeugd en depressie op latere leeftijd. En dan ook echt ‘later’: dat je depressief kan worden van jeugdleed was al langer bekend, maar hier ging het specifiek om zestigplussers.

Van de 378 ondervraagde depressieve ouderen bleek ietsje meer dan de helft als kind het slachtoffer te zijn geweest van lichamelijk, geestelijk of seksueel geweld, terwijl dat in de niet-depressieve controlegroep slechts voorkwam bij één op de zes mensen. Zelfs na je zestigste kan een slechte jeugd nog een depressie veroorzaken. De onderzoekers vermoeden dat deze mensen hun hele leven een soort psychologische balans hadden, en dat die op latere leeftijd ineens verstoord raakt.

Deel dit bericht: