Rector ziet af van beloning

8 November 2012

Rector magnificus Paul van der Heijden ziet bij zijn vertrek begin volgend jaar af van zijn beloning als collegevoorzitter en verkort zijn verlof. In februari neemt hij afscheid als rector en collegevoorzitter en gaat hij met sabbatical.

Hij zou zijn huidige salaris van 210.677,- euro tijdens dit verlof behouden. Deze beloning was met de raad van toezicht van de universiteit overeengekomen.

De sabbatical van Van der Heijden zou veertien maanden bedragen maar hij kort deze in tot negen maanden. Hij gaat een salaris van maximaal 120.000 euro verdienen. Van der Heijden gaat in september 2014 met pensioen.

De Abvakabo-fractie in de universiteitsraad had het college van bestuur vragen gesteld over de beloning en de sabbatical. De personeelspartij verbaasde zich over de lengte van de sabbatical en de hoogte van de beloning, De Abvakabo wilde onder andere van het college weten of zij ‘gezien de negatieve gevolgen voor de beeldvorming rond de universiteit’ de regeling nog steeds gepast vond. Het college schoof de vraag door naar de raad van toezicht.

De voorzitter van deze raad, Nout Wellink, oud-president van De Nederlandsche Bank, verdedigde de regeling en noemde deze ‘volstrekt redelijk.’

SP Tweede Kamerlid Jasper van Dijk stelde vervolgens Kamervragen over de kwestie. In Mare noemde hij de regeling ‘een vreselijk exces’.

Van der Heijden ziet volgens het universitaire persbericht af van de beloning als collegevoorzitter ‘omdat de hierover binnen en buiten de universiteit ontstane discussie niet in het belang is van de universiteit.’

Hij herneemt na zijn terugtreden als rector en collegevoorzitter zijn functie als hoogleraar internationaal arbeidsrecht  bij de rechtenfaculteit. De eerste negen maanden van zijn sabbatical, deze spaarde hij op bij de universiteit Leiden, wordt Van der Heijden in ‘de gelegenheid gesteld zijn kennis op dit vakgebied te actualiseren en is hij vrijgesteld van onderwijstaken. De tijdens de bestuursperiode aan de universiteit van Amsterdam opgebouwde middelen voor een sabbatical van vijf maanden zullen in overleg tussen Van der Heijden en de faculteit worden besteed.’

‘We zijn verrast maar het is mooi dat de rector dit besluit heeft genomen’, zegt Joost Augusteijn, de fractievoorzitter van de Abvakabofractie in de universiteitsraad. ‘We zijn blij dat Van der Heijden zich heeft gerealiseerd dat de regeling in de context van deze tijd niet zo handig is. Het klopte juridisch gezien wel, maar zo’n regeling moet ook ethisch te verantwoorden zijn.’

Augusteijn hoopt dat ook andere bestuurders van publieke instellingen met topinkomens bereid zijn wat in te leveren: ‘Goed voorbeeld doet goed volgen.’

Jasper van Dijk vindt het ‘positief’ dat de rector dit besluit heeft genomen. ‘Hij is een goed voorbeeld voor andere bestuurders. Vaak hoor je dat er niets meer aan afspraken over beloningen is te doen. Van der Heijden bewijst het tegendeel. Dit soort regelingen is niet in steen gebeiteld.’

 

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

8 November 2012