Wetenschap
Gebruikte tampon
woensdag 26 september 2012

Sommige varianten van het Humane Papilloma Virus (HPV) kunnen kanker veroorzaken, met name baarmoederhalskanker. Ongeveer een kwart van de vrouwen die die ziekte krijgen, gaan eraan dood. Om de kans op besmetting met het virus te verkleinen, krijgen Nederlandse meisjes daarom sinds 2009 de 'maagdenprik', een HPV-vaccin.

Als je wilt weten hoe goed die prik werkt, moet je eerst weten hoeveel meisjes al HPV hadden in de periode voordat er geprikt werd. Daarna pas kun je gaan vergelijken of HPV inderdaad zeldzamer wordt, en of gevaccineerde meisjes inderdaad minder vaak besmet raken dan hun ongevaccineerde leeftijdsgenoten.

In het vakblad Cancer Epidemiology doen diverse Nederlandse onderzoekers verslag van de zogeheten baseline-bepaling. Ook de afdeling medische microbiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum werkte mee.

Zo'n 1800 meisjes van 14 tot 16 jaar deden mee aan het onderzoek. Zij leverden een vragenlijst, een vaginaal monster en indien mogelijk een gebruikte tampon in. 79 van hen (4,4%) bleken al een variant van het virus onder de leden te hebben, en iets meer dan de helft daarvan een versie de kanker kan veroorzaken. Die percentages zouden als het goed is over een paar jaar lager moeten liggen.