Boze homo’s

Neurobioloog en arts Dick Swaab (1944), bekend van de bestseller 'Wij zijn ons brein', geeft vrijdag een lezing bij de de Leidsche Ganymedes Borrel, het netwerk voor lesbische, homo- en biseksuele studenten en medewerkers.

Hersenen van homo’s en hetero’s verschillen, ontdekte u begin jaren 90.
‘We publiceerden een onderzoek waaruit bleek dat in de hersenen van homoseksuele mannen de biologische klok tweemaal zo groot is als in de hersenen van hetero’s. Toen we dat naar buiten brachten, ontstond er een rel die ik nooit voor mogelijk had gehouden. Er stonden demonstranten voor de deur. De kinderen werden op school gepest. Dag en nacht dreigtelefoontjes. Er waren bommeldingen. Ik kreeg een kaart met daarop de aankondiging dat ze me kwamen vermoorden en een andere met de tekst “Je zult het wel jammer vinden dat je niet onder Mengele in Auschwitz hebt kunnen werken.”’

Wat was er zo aanstootgevend aan het onderzoek?
‘Het is mij nog steeds niet geheel duidelijk. Maar in die tijd was het geloof in de maakbare samenleving nog heel groot. Er lag een taboe op de biologische achtergrond van seksuele oriëntatie. Bepaalde homo-organisaties zagen homoseksualiteit zelfs als een politieke keuze. Wij stelden dat er niets viel te kiezen. Daar waren ze boos om.
‘Het hielp ook niet dat Utrechtse hoogleraar sociologie, Rob Tielman, ons onderzoek als “bijzonder onkies” omschreef. De kritiek verspreidde zich als een olievlek. Iedereen bemoeide zich ermee.’

Waarom is uw onderzoek niet herhaald?
‘We hadden zeer bijzonder hersenmateriaal verzameld en de techniek die we gebruikten om de biologische klok bloot te leggen en te kwantificeren, heeft een hoge moeilijkheidsgraad. Het kan ook zijn dat wetenschappers huiverig zijn om dit soort onderzoek te doen. Het ligt nogal gevoelig. Maar er is ondertussen wel ander onderzoek geweest waaruit blijkt dat er verschillen zijn tussen de hersenen van homo’s en hetero’s.’

Zijn uw ideeën inmiddels geaccepteerd door de homobeweging?
‘Ja. Maar dat is geleidelijk gegaan. Zeventien jaar na dato verscheen er een artikel in de Gay Krant met als veelzeggende titel “Boze homo’s zaten aan de verkeerde kant.” Een mooie kop trouwens.’

Wat vindt u van een organisatie als Different, die therapieën aanbiedt om van homoseksualiteit af te komen?
‘Ach, dat zijn dinosauriërs. Het laatste groepje idioten. Alles wijst op een vroege programmering van seksuele oriëntatie. Die vindt tijdens de zwangerschap plaats. In de baarmoeder wordt door genetische achtergrond en effecten van hormonen en andere stoffen op de hersenen bepaald of een kind homoseksueel wordt. De ontwikkeling na de geboorte speelt geen rol. Daar is in ieder geval nog geen bewijs voor gevonden.
‘Ik kan me voorstellen dat onder druk van de omgeving en door het feit dat er veel geld en tijd is geïnvesteerd in een behandeling, dat iemand dan zegt dat hij van zijn homoseksuele gevoelens af is. Maar het is natuurlijk onzin.’

Lezing Dick Swaab: Sexual differentiation
of our Brain, 27 januari, Academiegebouw,
19u, Toegang is gratis, reserveren via
info@de-lgb.nl

Deel dit bericht: