CSI

Allerlei aspecten van je uiterlijk zijn genetisch bepaald. Omgekeerd betekent dat, dat als je DNA van een onbekend iemand hebt, je aan dat DNA informatie over iemands uiterlijk kunt aflezen. Dat is reuze interessant als je bijvoorbeeld politierechercheur bent, en je vindt een DNA-spoor.

In Forensic Science International staat een beschrijving van een genetische test, het zogeheten IrisPlex. Die kijkt naar de zes genen die het belangrijkste zijn voor iemands oogkleur, en kan na analyse daarvan met meer dan 90 procent zekerheid zeggen of iemand blauwe of bruine ogen heeft. Zes cellen leveren al genoeg erfelijk materiaal op om de test mee te doen.

Drie forensische DNA-labs waaronder dat van LUMC’er Peter de Knijff, werkten met IrisPlex, om te kijken of ze wel allemaal dezelfde resultaten behaalden. Dat bleek inderdaad zo te zijn. Wat de onderzoekers betreft is de test klaar voor gebruik in de forensische praktijk.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Toezicht met tanden

De raad van toezicht van de Universiteit Utrecht ligt overhoop met de minister van …

Wetenschap

Ploppende polen

Het lijkt erop dat het magneetveld van de aarde zal gaan omdraaien. Is dat echt zo? En zo …

Studentenleven

English page