Mare Nummer 16     27 januari 2011

16

FOTO:
Orakel in een ‘goednieuwspoppenkast’

Wat heb je nodig voor een live televisieshow over moslims? Een panel beroemdheden uiteraard, een rapper voor de vrolijke noot, een Twitter-expert die vanachter een tweetdesk live de stem des volks peilt. En natuurlijk nog de wetenschapper, die dit alles voorziet van een toefje duiding. Waarom doet een academicus daaraan mee? Omdat tegenwoordig van wetenschappers wordt verwacht dat ze zich mengen in het publieke debat.

DOOR ARJEN VAN VEELEN Bij de liveshow Zóóó Moslim, vorige week donderdag te zien bij de Avro, was de expertrol weggelegd voor de Leidse islamdeskundige Maurits Berger. De hoogleraar heeft geen hooggestemde verwachtingen, zegt hij vooraf in de coulissen. ‘Het is infotainment, hè.’

Buiten voor de studio in Amsterdam roken Twitter-correspondent Abdellah Dami en rapper van de dag Salah Edin nog snel een sigaretje weg. Dami kent Berger wel. ‘Hij is heel populair.’ Dat laatste blijkt ook uit de touringcar vol Leidse studenten die onderweg is naar de studio. Geregeld via TVuitje.nl. De bus zit vol met zo’n zestig studenten van Arabisch en Midden-Oosten Studies. Eén probleempje: de bus ging kapot in Leiden. Vlak voor tijd arriveert een reservebus.

‘Welkom bij Zóóó moslim,’ spreekt presentator Art Rooijakkers de kijkers toe, ‘Een goednieuwspoppenkast waar de honden geen brood van lusten’. Ironisch bedoeld, ongetwijfeld, maar er zit wat in. De zaal is gevuld met mensen die ‘affiniteit hebben’ met de islam (driekwart, blijkt uit een test met de stemkastjes). Dat blijkt ook later in de uitzending als de enige dissident - Ehsan Jami, ex-PvdA’er en nu assistent van PVV-er Hero Brinkman - wordt weggehoond.

Maurits Berger is deze avond gecast als ‘orakel’, zegt Rooijakkers. ‘Zijn salaris wordt betaald door de sultan van Oman.’ De presentator wil weten of Berger nooit overwogen heeft om zich te bekeren. Nee, zegt de hoogleraar. ‘Maar heel veel van mijn moslimvrienden zeggen: “Je bent al moslim”’.

Dan begint de quiz, met vragen als ‘Waar ligt de profeet Mohammed begraven?’ Kies uit: Mekka/Medina/Istanbul. En: ‘Oranje staat in de EK-finale en Ibrahim Afellay is aan het vasten vanwege de ramadan. Vind je dat logisch/belachelijk/prima zolang hij goed presteert.’

Het wordt Ehsan Jami - die twee jaar lang is beveiligd - allemaal te veel, deze softe hoipiepeloishow. Waarom staan er beveiligingspoortjes bij de ingang van de studio? En waarom gingen moslims rellen na een paar cartoons? Zijn ze echt zo vredig en lief? Berger legt uit dat het in West-Europa wel meeviel met die rellen. Jami wordt uitgejouwd door iemand uit het publiek. ‘Zeik niet zo!’ Applaus volgt. De show gaat door met filmpjes, rap en jolijt. Aan het eind volgt de uitslag van de quiz: van alle BN-ers wist Jami het minst van de islam. ‘Mijn stemkastje deed het niet’, is zijn verweer. Intussen is #ZóóóMoslim trending op Twitter.

Deel op Facebook

Tweet
Deel op Facebook