Mare Nummer 16     27 januari 2011

16
Wegluister-Leine.
FOTO: Keke Keukelaar
Alleen voor bij het haardvuur
Leine stoot niemand voor het hoofd, helaas

Aan singer-songwriter Leine kun je geen hekel hebben. Maar er een allesverscheurende voorliefde voor hebben? Dat is ook niet te doen. Voor wie houdt van zachtjesaan.

DOOR THOMAS BLONDEAU In de jaren ’80 werd de gitaar doodverklaard. Je had die fantastische synthesizers waaruit je alle bestaande en nog te ontdekken instrumenten kon laten horen. Waarom je dan beperken tot het zes snaren en een glimmende klankkast? Het was een toekomstvisie die al snel even gedateerd was als vliegende auto’s en Star Trek-pakjes.

De aantrekkingskracht van iemand die al tokkelend verhaaltjes vertelt, is zo’n honderd jaar na Woody Guthries geboorte nog steeds niet tanende. Het zijn slechts enkelingen die nooit te vinden zijn aan het kampvuurtje van de singer-songwriter. Niet in staat veel te maskeren met auditief vuurwerk, worden voor de troubadours al snel beschrijvende termen als ‘intiem’ en ‘oprecht’ opgeduikeld.

In die traditie past de Nederlandse zangeres Leine die zaterdag Leiden aandoet met een strijkkwartet. Al twee keer won zij de Grote Prijs van Nederland, eerst in 1997 als onderdeel van een duo maar plankenkoorts stond een doorbraak in de weg. Tien jaar later deed ze het weer, maar dan solo. Ouder en wijzer kon ze haar zenuwen bedwingen en tv-momenten volgden. Evenals Truth be told, een aangename wegluisterplaat met bossanova-invloedjes en andere ongevaarlijke deuntjes. Genoeglijke verhaaltjes met een hoge gezelligheidsfactor en bovendien gevarieerd georkestreerd. Een open doekje in de vaderlandse pers.

Dat Leine gezellig is, staat buiten kijf. Maar gezelligheid gaat hand in hand met kneuterigheid. Mens-erger-je-niet speel je nu eenmaal niet op coke. Nu is gebrek aan weerhaken een kenmerk van zeer veel singer-songwriters van eigen bodem, een Manuel of vroegere Thé Lau daargelaten. Het publiek niet voor het hoofd stoten met prettige knulligheid lijkt garant te staan voor een aardige loopbaan in de muziek. Of er veel van overblijft, is onwaarschijnlijk. Maar ach, een leuk avondje is nooit weg.


Leine & Zapp String Quartet
Stadsgehoorzaal
Za 29 januria, 20.15, 9 euro

Deel op Facebook

Tweet
Deel op Facebook