Mare Nummer 14     16 december 2010

14

FOTO: Natalia Toret
'Ik houd van zaalvoetballen'
Said Amarani (33), imam en masterstudent Religious Studies

DOOR ARJEN VAN VEELEN WAAR GA JE HEEN?

'Ik ga voor twee weken naar Marokko, op vakantie, familie bezoeken. Ik ben penningmeester en tweede imam van Moskee Badr in Amsterdam, ťťn van de grotere moskeeŽn van Nederland. Op vrijdag komen hier enkele duizenden mensen. Veel jongeren bleven weg bij de preek omdat ze geen Arabisch kennen. Ik vertaal de preek in het Nederlands, en nu komen ze wel. Ook geef ik godsdienstles op een islamitische basisschool.

'Een hoogleraar in Marokko adviseerde me om naar Leiden te gaan. Ik heb hier vier jaar lang alleen maar goede ervaringen en ben hier van alle kanten gesteund. Eerst heb ik de bachelor islamitische theologie gedaan, nu doe ik de master Religious Studies, met als specialisatie Islam in the Contemporary West. Een belangrijk vak was politieke islam. Ik heb ook veel geleerd van vakken over integratie en radicalisering.

'Ik ben iemand die zijn tijd goed gebruikt. Ik mis nooit een college en ben altijd op tijd aanwezig. Na afloop neem ik direct de trein terug naar Amsterdam.

'Altijd als ik een paper schrijf, probeer ik een onderwerp te kiezen dat een maatschappelijk belang dient. Mijn masterscriptie gaat over islamitisch bankieren: waarom lukt dat wel in Groot-BrittanniŽ wel, maar niet in Nederland? De ABN Amro heeft wel pogingen gedaan; en in Leiden heb je het bedrijf Bilaa-Riba, letterlijk 'zonder rente'. (Rente heffen is een zonde binnen de islam, red.) Zelf denk ik dat islamitisch bankieren in Nederland zou kunnen werken. Nu huren veel moslims een huis, in plaats van dat ze een hypotheek nemen.

'Ik leef in veel verschillende werelden. In de moskee werk ik met alle generaties. Op de basisschool geef ik les aan groep vier tot en met acht. En ik spreek ook veel oudere jongeren. Ik ga met ze zaalvoetballen; ik houd veel van voetbal. Vroeger heb ik bij Blauw-Wit gespeeld, in de A1, derde divisie.

'Mijn studie stopt nooit. Ik wil blijven leren. Later zou ik graag promoveren en lesgeven op de universiteit. Ooit wil ik hoogleraar worden. Als je wilt leven als een volwaardig burger, moet je studeren. Dat adviseer ik jongeren ook: maak gebruik van je kansen. Als mens wil ik het hoogste nastreven. Wanneer je dit leven verlaat, moet je iets hebben betekend voor de mensen in je omgeving.'

Deel op Facebook

Tweet
Deel op Facebook