Werven met snoepkikkers en paaseitjes

11 April 2019

Op de universiteit is het deze week weer verkiezingstijd, waarin studenten kunnen stemmen op de partij door wie zij zich het liefst vertegenwoordigd zien in de faculteitsraden en universiteitsraad.

Terwijl studentenpartij ONS (Ondernemende Studenten) woensdagmiddag stemmen probeert te werven middels snoepkikkers en appels, doet LVS (Lijst Vooruitstrevende Studenten) een poging met in blauw gewikkelde paaseitjes en kartonnen pennen. Verderop in het KOG staan de leden van CSL (Christelijke Studentenfractie Leiden) met oranje bieropeners en lolly’s in de aanslag. LVS-lijsttrekker Derya Ünlü (28, rechten en fiscaal recht), van de faculteitsraad rechten is er klaar voor. ‘Ik wil dat de tentamens voortaan vóór de kerstvakantie plaatsvinden. Nu zijn er soms tentamens op 3 januari, dat is echt niet chill. Studenten moeten gewoon lekker Kerst kunnen vieren met familie, en niet bezig hoeven te zijn met hun studie.’

Ook wil ze dat studenten meer keuzevrijheid krijgen. ‘Nu is het nog zo dat een eerstejaars student minimaal een 4 moet halen om het tentamen in datzelfde jaar te mogen herkansen. Ik vind dat een student met een lager cijfer die mogelijkheid ook moet krijgen. Je kan toch ziek zijn of even niet weten hoe je het moet aanpakken?’

Naast haar staat Bas Knapp van de nieuwe partij LSP (Liberale Studentenpartij). ‘Wij zijn als enige partij tegen de afschaffing van het BSA’, claimt hij. ‘Als je studeert op kosten van de gemeenschap, moet daar ook een prikkel tegenover staan.’

CSL’er Hannah Borst, die haar termijn in de universiteitsraad hoopt te verlengen, wil blijven pleiten voor inclusiviteit. ‘Onlangs heeft de universiteit een intentieverklaring getekend voor inclusiever onderwijs. Ik wil haar graag aan die belofte houden en hun beleid daaraan toetsen.’

Zo vindt Borst het belangrijk dat op alle faculteiten colleges worden opgenomen én op tijd online worden geplaatst, zodat studenten met een functiebeperking niet achterop hoeven raken. ‘En ik wil weten of er al een oplossing is voor de stroom internationale studenten die in de zomer weer naar Leiden komt. Hoe zorgt het universiteitsbestuur ervoor dat zij niet weer in een tent hoeven slapen?’

Voor ONS staat duurzaamheid hoog op de agenda, vertelt lijsttrekker van de faculteitsraad rechten Rachel Brown (24, rechten). ‘We willen meer vaart zetten achter de plaatsing van zonnepanelen op het KOG en willen dat de flesjes water van zacht plastic worden vervangen door herbruikbare flesjes van hard plastic. Daarmee reduceren we de hoeveelheid afval.’ Ook ziet ze wel iets in het idee om korting te hanteren op koffie en thee als studenten en medewerkers hun eigen mok meenemen. Dat zou de standaard moeten zijn.’

Met de opkomst lijkt het redelijk te gaan. Maandag was die twee procentpunt hoger dan een jaar geleden op de eerste verkiezingsdag. ‘De universiteit heeft dit jaar ook banners neergezet met uitleg over de verkiezingen’, vertelt Brown. ‘Het is niet zo belangrijk op welke partij je stemt. Als je maar stemt; omdat wij in de raden daadwerkelijk het verschil kunnen maken.’ SVL

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

11 April 2019