Studentenleven
Njord is toe aan een nieuwe zwaan
donderdag 4 april 2019
‘Het is onwijs schijtwater, heb ik gehoord.’ © Michael Boutkan

‘Zo glad heb ik het niet vaak gezien’, zegt Leanne Zegers (23, English language and linguistics) terwijl ze over de Willem-Alexanderbaan kijkt, midden in de polder bij Rotterdam. Daar bereidt de wedstrijdsectie van K.S.R.V. Njord zich voor op de Varsity van aankomende zondag.

Het is zaterdag, negen uur ’s ochtends, zonnig en windstil. Een paar coaches komen aan op hun racefiets. Nikola Blom (22, geneeskunde): ‘Lekker én sneller dan het openbaar vervoer.’ Ze fietsen dit weekend langs de kant mee met hun roeiers en geven tussendoor aanwijzingen.

Stuurvrouw Ike Sicco Smit (18, rechten) commandeert: ‘Boven de hoofden… NU! Voor de buiken… NU! In het water… NU!’ Als een geoliede machine tillen tientallen roeiers hun boot in het water. Sicco Smit verdwijnt in de punt van de boot. ‘Sturen is best wel koud, maar wel leuk om te doen.’ Rosalie ten Wolde (20, rechten): ‘Maar niet in onze ploegpyjama’s.’ Ze doelt op de blauw-wit gestipte pyjamabroek, waar ze na de training in loopt.

Een paar mannen dragen die ook, maar dan met hamburgerprint, en allemaal hebben ze kortgeknipt haar. Sam van Hugten (20, biomedische wetenschappen): ‘Of dat aerodynamisch is? Dat is wat al mijn tantes met kerst ook vragen. Maar het is traditie: als je ‘in training’ gaat (vanaf eind december stoppen met bier drinken, red.), ga je kaal.’ Veel hamburgers komen er niet meer aan te pas, want ze roeien in de categorie ‘eerstejaars licht’. Stijn Meijer (19, rechten en filosofie): ‘Je moet er wel wat moeite voor doen, maar het maakt het ook spannender.’

In 1878 werd de Varsity voor het eerst gehouden op het Galgewater in Leiden. Waar het toen alleen tussen Njord en de Delftse roeivereniging Laga ging, komen nu alle studentenroeiverenigingen op het roeifestijn af, inclusief de bierdrinkende leden. Ten Wolde: ‘Er hangt een soort charme omheen, het is zo studentikoos en gezellig.’ De Varsity wordt verroeid op het Amsterdam-Rijnkanaal. ‘Het is onwijs schijtwater, heb ik gehoord’, zegt Jody de Jong (19, bestuurskunde). Volgens haar waait het er vaak hard en maken de hoge golven het roeien lastig.

Een roeier schenkt ‘bakkies’ koffie in. Bier komt de prestaties niet ten goede, denken Veerle Roukens (20, geneeskunde), Myrthe Beijnvoort (18, biologie) en De Jong. Verder zorgen ze dat ze acht uur per nacht slapen en tussen het trainen door goed eten en drinken. De Jong: ‘Zodra je de boot instapt, moet je weer gefocust zijn.’

De volgende ochtend wemelt het op de Willem-Alexanderbaan van de Nijlganzen. Ronald Hendriks (22, industrial ecology): ‘Bij elke Varsity-overwinning van de “Oude Vier” (de vier sterkste zware mannen, red.) krijgt Njord een opgezette zwaan.’ Bij de Varsity is sinds drie jaar naast een mannenhoofdnummer ook een ‘Dames Vier’ met de vier sterkste vrouwen. Van Os en Verhoeven vinden dat er, als zij winnen, ook een nieuwe zwaan moet komen: ‘Want de zwaan is sowieso aan vervanging toe’, zegt Verhoeven lachend.

Door Vera Arntzen