Columns & opinie
Geen commentaar: Steun Sow
donderdag 4 april 2019
© Silas.nl

Soms zit je hartgrondig te klagen over de normale dingen in het leven: je bent moe, je bent blut, je hebt trek en je hebt nog geen koffie gehad. Dan is er altijd dat stemmetje, of het nou in je kindertijd door je moeder in je hoofd zit genesteld of hardop wordt uitgesproken door degene tegen wie je nou net je hart zat uit te storten: ‘Kinderen in Afrika, die hebben écht honger. Jij hebt trék.’ Of een variant daarop.

Hij blijft ongemakkelijk. Een dooddoener, dat ook, want je wordt er niet minder chagrijnig om, je problemen zijn niet magisch verdwenen, en degene die dit tegen je zegt is vaak net zo verwend als jij, en heeft nota bene een week eerder om precies dezelfde alledaagse ongemakken krokodillentranen zitten huilen. Maar het is natuurlijk wel waar. En daarom ongemakkelijk.

Dat gezegd hebbende, graag aandacht voor het volgende: schoonmaker Lamin Sow werkt al negentien jaar op de universiteit, en kent elk gebouw van binnen en van buiten. Hij vluchtte op zijn zestiende uit Sierra Leone, heeft een gewelddadige burgeroorlog meegemaakt, en is nu dolgelukkig met zijn plek hier. Als hij geld heeft, koopt hij medicijnen en spullen. Hij stopt elk jaar zijn koffer vol met al jullie achtergelaten notitieblokjes, halflege pennen en weggegooide tasjes, en neemt alles mee naar Sierra Leone om uit te delen aan schoolkinderen. Hij doet dit al jaren.

Nu is het geld dat de universiteit krijgt vooral bedoeld voor onderzoek en onderwijs: daar is de academie namelijk voor. Er bestaan wat potjes om de boel verder draaiende te houden. Maar er zijn dingen waar de universiteit officieel geen geld aan mag uitgeven. Dat halen ze dan op bij gulle donateurs, bijvoorbeeld via Steunleiden.nl.

Best wel nobele doelen. De restauratie van het Zweetkamertje riep veel warme herinneringen op bij alumni en zo haalde de universiteit 16.400 euro aan donaties binnen. Voor de Nieuwscheckers staat de crowdfunding-teller nu op 12.370. Een tuin op Mars: 8480.

Een tragischer voorbeeld: toen de Chinese promovendus Maolin Zhang vorig jaar overleed, zetten zijn collega’s een actie op om zijn ouders een pensioen te kunnen bezorgen, nu hun zoon dit niet meer voor hen kon doen. Doel: 45.000 euro. Opgehaald bedrag: 72.241.

Lamin zegt ooit te willen werken voor hulporganisaties, omdat hij zijn thuisland, inclusief corruptie, goed kent. Hoog tijd dus voor een nieuwe actie op Steunleiden.nl.

En laat tot het zover is in ieder geval wat vaker je beste pennen en spullen in de rechtenbieb slingeren.

Door Anoushka Kloosterman