Columns & opinie
Column: Meldpunt Rechtse Aanstellerij
donderdag 4 april 2019

Op mijn middelbare school deden we in 2012 mee aan de scholierenverkiezingen. Zoals verwacht – ik zat op een ouderwetse, Ons Soort Mensen-school – resulteerde dat in een daverende overwinning voor de VVD. De partij die tweede werd volgde op vijftien zetels afstand.

Toen we na het weekend waarin de uitslag werd bekendgemaakt weer op school verschenen, heette onze leraar Nederlands ons ‘welkom terug op dit VVD-bolwerk’. Hij leek er zijn bedenkingen bij te hebben. Dat zagen ook mijn klasgenoten. Voor hij het wist had hij een klas vol geestdriftige pubers voor zich die hem aan zijn verstand probeerden te brengen dat de VVD toch echt de enige verstandige optie was voor hardwerkend Nederland. Hij hoorde ons geamuseerd aan. Ik had destijds het idee dat hij de discussie graag aan had willen gaan, maar niet zo goed durfde.

Jammer was dat. Het had zomaar een prikkelende discussie kunnen worden waarin we onze standpunten hadden kunnen aanscherpen en toetsen aan de tegenwerpingen van de Linkse Medemens om ze verder te ontwikkelen. Alleen met gelijkgezinden praten leidt nu eenmaal tot intellectuele stilstand.

Flash forward naar 2019. De beste man zal zich nu geen twee maar zes keer bedenken voor hij laat merken waar hij ergens staat in het politieke spectrum, niet in de laatste plaats vanwege het pas opgerichte Meldpunt Linkse Indoctrinatie van het Forum voor Democratie. Een initiatief dat mij bijzonder fascineert. Niet vanwege de ethische bezwaren en algehele belachelijkheid, maar vanwege de manier van denken die erachter schuilgaat.

Forum gaat er dus vanuit dat linkse praatjes in het klaslokaal leiden tot linkse leerlingen en studenten. Dat jonge mensen de ideeën van hun docenten zomaar overnemen. Nu heb ik van de gemiddelde Nederlandse student ook geen al te hoge pet op, maar zó dom zijn ze nou ook weer niet.

Het tegenovergestelde lijkt me eerder waar. Wanneer je je docent regelmatig de loftrompet af hoort steken over de PvdA, ga je automatisch bedenken wat je daar tegenin zou kunnen brengen. Aan de verkiezingsuitslagen van de afgelopen twintig jaar te zien, laat de effectiviteit van de linkse indoctrinatie ook te wensen over. Zou Forum misschien zo redeneren omdat de kopstukken van de partij hun aanhang wél van alles op de mouw kunnen spelden? En ze bang zijn dat mensen aan de andere kant van het politieke spectrum net zo volgzaam en kritiekloos zijn? Ik sluit het niet uit.

Natuurlijk heb ook ik uitgesproken linkse docenten gehad tijdens mijn studie geschiedenis. Such is life. Moeten jongeren ook beschermd worden tegen voetbaltrainers die op de PVV stemmen of oppasmeisjes die ze vertellen over bijeenkomsten van DWARS? En wat te denken van ouders? Als er ergens wordt geïndoctrineerd, is het wel thuis. Het is komisch dat juist Forum-stemmers zich ontpoppen als breekbare snowflakes, weerloos overgelaten aan de akelige linkse meningen van grote mensen.

Het feit op zich dat docenten vaak links zijn, is onvermijdelijk. Je kunt het een beroepsgroep die zich inzet voor de ontwikkeling van anderen en mager betaald wordt niet kwalijk nemen dat ze overwegend stemt op partijen die dat waarderen en haar positie willen verbeteren, in plaats van op partijen die meer opkomen voor sectoren die veel geld in het laatje brengen. Wil je meer rechtse docenten? Betaal ze dan meer, grote kans dat ze wat naar rechts opschuiven.

Als je dat niet van plan bent, stel je dan niet zo vreselijk aan. Jongeren laten zich echt niet indoctrineren. Ik had vroeger een leraar die ons altijd op het hart drukte: ‘Ik geef geen politieke meningen, maar ik zeg wel dit: je hart is rood en het zit aan de linkerkant.’ Daar moesten we dan met zijn allen hartelijk om lachen. Laten we dat nu vooral ook om het Meldpunt Linkse Indoctrinatie doen.

Marit de Roij studeerde geschiedenis en Russische studies in Leiden en volgt nu een vervolgmaster in Oxford