Nog minder kans

21 Februari 2019

Het succespercentage bij wetenschappelijke beursaanvragen is erg laag, soms zelfs rond de tien procent. Dat betekent dat veel aanvragers hun voorstellen voor niks schrijven. Dus kreeg subsidieverstrekker NWO de opdracht om daar iets aan te doen. De organisatie voerde daarom in 2018 de voorwaarde in dat wetenschappers alleen een zogeheten Vidi-beurs kunnen aanvragen als ze al een werkgever hebben gevonden die bereid is de onderzoeker een vaste baan of uitzicht daarop aan te bieden. In de praktijk zijn het vooral mensen die al een vaste baan hebben die zo’n garantie kunnen overleggen bij een Vidi-aanvraag. Dat blijkt uit een enquête van de Jonge Akademie, onderdeel van de koepel Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De jonge wetenschappers zijn bezorgd dat onderzoeksinstellingen zo talent mislopen, dat mensen met vernieuwende ideeën nog minder kans op subsidie maken, en dat de beurzen zo vaker bij groepen komen die toch al veel geld hadden.

Deel dit bericht: