Meisjessperma

Natuurlijk bestaan er spermaknuffels, wat dacht u dan? Deze is van Giant Microbes.

Als transmeisjes een geslachtsveranderende operatie wil ondergaan, moeten hun ballen eraf. Dat willen ze ook, maar als dat eenmaal is gebeurd, zijn ze wel onvruchtbaar. Ook voor wie (nog) niet onder het mes wil, ligt dat risico op de loer, want geslachtshormonen verlagen je vruchtbaarheid.

Voor ze aan de transitie beginnen, zouden de dan-nog-jongetjes een buisje met sperma kunnen produceren om in de vriezer te leggen, voor het geval dat. Transgender-jongeren zeggen minder vaak dat ze later kinderen willen dan hun leeftijdsgenoten die cis zijn, maar toch geeft meer dan de helft van de volwassen transmensen aan dat ze geslachtscellen had willen laten invriezen, als die optie er toen al was geweest.

Het Leids Universitair Medisch Centrum heeft een poli voor minderjarige transgenders (Lees meer: Ontsnappen uit het verkeerde lichaam), en medewerkers daarvan publiceren binnenkort in het Journal of Adolescent Health over een studie naar 35 transmeisjes. Dat zijn er niet zo veel, maar genderdysforie is nu eenmaal betrekkelijk zeldzaam.

Veertig procent van de meisjes wilde wel een portie van hun sperma laten bewaren, en bij het merendeel lukte dat ook – soms waren ze nog te jong ervoor. Van de groep die het niet wilde, gaf een gedeelte aan dat het masturberen ze te erg tegenstond. Daar vallen technische oplossingen voor te verzinnen. Voor die groep die te jong is wellicht ook, in de toekomst, maar daar zou de maatschappij eerst nog een juridisch en ethisch debat over moeten voeren, aldus de onderzoekers.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Mijn baan is bullshit

Een kwart van alle werkenden is er niet van overtuigd dat hun baan zin heeft, stelden een …

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

Inspiratie is overschat

Zijn eerste manuscript werd door dertig uitgeverijen afgewezen, maar inmiddels is Jeroen …

Nieuws

Rubrieken

Je kunt het niet alleen

Ze was de eerste diversity officer van alle Nederlandse universiteiten, maar na vijf jaar …

English page