Exit beurspromovendi

21 Februari 2019

Het ministerie van Onderwijs stopt met experimenten met beurspromovendi. Een normale promovendus is een werknemer, maar door te beweren dat promovendi eigenlijk onderwijs genieten, kunnen instellingen ze in plaats van salaris een beurs geven en dat is goedkoper. Beurspromovendi hebben een andere rechtspositie en arbeidsvoorwaarden, zo bouwen ze bijvoorbeeld geen pensioen op. Diverse universiteiten, waaronder ook even die van Leiden, hadden daar wel oren naar, ondanks de bezwaren van jonge onderzoekers.

In 2016 startte de toenmalige minister, Jet Bussemaker, een proef: 2000 van zulke bursalen mochten er komen. Groningen (600) en Rotterdam (15) stelden er als eersten wat aan. Haar opvolger Ingrid van Engelshoven zei vorig jaar al dat er geen nieuwe aanvraagronde gaat komen. Daar kwamen Kamervragen over, en die heeft de minister nu beantwoord. De geringe belangstelling van de andere universiteiten was de reden om met het experiment te stoppen, stelt ze.

Deel dit bericht: