Shinen op een 444-selfie

Rector houdt het kort

Foto Sjoep de JongVrijdag vierde de Leidse universiteit haar 444-jarig bestaan. Terwijl het cort├Ęge van het Academiegebouw naar de Pieterskerk schuifelde, schoten enkele hoogleraren nog even snel een selfie.

Rector magnificus Carel Stolker sprak tijdens de viering van de 444e dies natalis in de Pieterskerk zijn zorgen uit over de Brexit. Maar hij hield het kort: ‘Het is elk jaar weer een lange zit.’

Hoe lang moet je nog speechen als er al twee oraties zijn geweest en er twee eredoctoraten zijn uitgereikt? Niet al te lang, vond Carel Stolker vorige week vrijdag. ‘De hele speech staat morgen in de Volkskrant. Dat geeft mij nu de gelegenheid om snel door mijn slides te gaan.’

Stolker zei dat samenwerking tussen de universiteiten van het ‘allergrootste belang’ is, niet alleen binnen Nederland, maar ook in Europa en de rest van de wereld. ‘De problemen in de wereld zijn enorm, ze lijken soms alleen maar groter te worden. Het zijn de grote vragen waar de wereld voor staat en die om oplossingen vragen, en aan die oplossingen kunnen wij als universiteit een bijdrage leveren.’

‘Zonder universitaire samenwerking kan het niet, dan zijn we veel te klein. We hebben in Europa grote zorgen, zoals over anderhalve maand het voorgestelde vertrek van de Britten uit de EU. Dat is ontzettend slecht voor de Britten zelf en heel slecht voor ons. Juist het Verenigd Koninkrijk is belangrijk in al het wetenschappelijk geweld’, zegt Stolker. ‘Maar door de Brexit drijft dat verder van ons af.’

Hoe kan het beter? Stolker: ‘Landen komen er meer en meer achter dat je universiteiten in de wereld kunt inzetten om die uiterst gespannen relatie tussen landen te verbeteren en het wetenschappelijk niveau in stand te houden of laten ontwikkelen. De problemen in de wereld zijn te groot om ook daar ruzie te maken.’ SVL

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

E

Wat moet een arts doen die vermoedt dat een kind wordt mishandeld? Jurist Mirjam …

Nieuws

Rubrieken

English page