'Scootmobiel kan niet uit lift'

14 Februari 2019

Zorg dat de rolstoelschans ijsvrij is, en repareer defecte liften: studentenpartij CSL wil dat de Faculteit Sociale Wetenschappen beter rekening moet houden met studenten met functiebeperking.

De partij vroeg gehandicapte studenten welke problemen ze in het Pieter de la Court-gebouw ondervinden. Donderdag legt de partij de bevindingen en verbeterpunten voor aan het faculteitsbestuur, tijdens de faculteitsraadvergadering.

Vaak ontbreken gehandicaptenplaatsen in collegezalen. Die zijn er wel in de grote hoorcollegezaal in de kelder, maar daar is de lift defect: ‘Daardoor kunnen invalide mensen niet bij de voorkant van de zaal komen. Dat is vervelend, omdat juist voorin de zaal ruimte is voor rolstoelen’, schrijft de studentenpartij.

‘Er ligt al ruim 3 maanden gebroken glas van een tl-buis in deze lift en de knop naar beneden ontbreekt. Scootmobielen passen wel in de lift, maar kunnen hier met geen mogelijkheid uit. Bovendien werkt de lift van beneden naar boven alleen wanneer vanuit de lift op het knopje buiten de lift wordt geduwd.’

De lift vanaf de fietsenstalling naar het gebouw is ook stuk, dus gebruiken studenten die het nodig hebben de nooduitgang om naar binnen te kunnen. ‘Deze moet geopend worden door iemand van de receptie, waardoor invaliden afhankelijk zijn van anderen.’

In de winter wordt de rolstoelschans niet ijsvrij gemaakt. ‘Het zou handig zijn om iemand aan te wijzen die dit in de gaten houdt bij slechte weersomstandigheden’, adviseert CSL. Ook zijn studenten met een beperking niet altijd op de hoogte van vluchtroutes, en weten ze niet aan wie ze het moeten vragen. 

Studenten die slecht ter been zijn hebben daarnaast moeite met het op tijd komen op colleges. ‘Als oplossing is hiervoor een buddysysteem bedacht, waarbij een student aantekeningen doorstuurt. Helaas blijkt dit systeem niet voldoende te werken. Het komt niet bij iedereen van de grond en studenten voelen zich bezwaard als ze inspanning van anderen moeten vragen’, schrijft CSL.

Daarnaast is het voor invalide studenten lastig om zich binnen 15 minuten van de ene naar de andere locatie te verplaatsen, als ze vakken volgen bij andere faculteiten. De studentpartij vraagt of het bestuur wil kijken of roostermakers hier rekening mee kunnen houden. AK

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

14 Februari 2019