'Rokers in quarantaine'

Verbod op campus wordt nog eerder ingevoerd

Door Sebastiaan van Loosbroek
14 Februari 2019

Roken op universiteitsterrein is straks verboden, maar niet iedereen ziet dat als iets positiefs.

Twee weken terug schreef Mare dat de Universiteit Leiden roken op universiteitsterrein gaat verbieden. Door dit in te voeren per 1 januari 2021 wilde de universiteit vooruitlopen op de plannen van het ministerie van Volksgezondheid. Het tegengestelde blijkt het geval: alle terreinen behorend bij hbo’s en universiteiten moeten namelijk al per 1 augustus 2020 rookvrij zijn. Dat zegt projectmedewerker Liesbeth Naaborgh van het Trimbos Instituut tegen Mare. ‘De nieuwe wettelijke regeling moet nog wel uitgewerkt moet worden in een Algemene Maatregel van Bestuur.’

Over nog geen anderhalf jaar mag er dus op last van de overheid niet meer rond de universiteitsgebouwen worden gerookt. Niet alle studenten zijn daar blij mee. ‘De overheid grijpt hiermee teveel in op de persoonlijke keuzevrijheid van individuen’, vindt een geschiedenisstudent die voor het Lipsiusgebouw een sigaret opsteekt. Hij wil niet met zijn naam in de krant, omdat zijn ouders niet weten dat hij rookt. ‘Ik snap dat de overheid mensen steeds meer wil beschermen, maar deze stap vind ik te groot. Waar stopt het? Gaan ze straks ook de consumptie van vlees en alcohol verbieden?’
Een andere anonieme rokende geschiedenistudent: ‘Je wordt zo een beetje in quarantaine gezet als je gaat roken. Ik vind het te ver gaan.’
Zouden ze op een andere plek gaan roken als hen dat over anderhalf jaar vriendelijk wordt gevraagd? ‘Ja, maar het ligt ook aan de maatregelen die erop volgen. Het lijkt me moeilijk te handhaven als er geen sancties op staan.’ En ook het uiteindelijke doel van het beleid, namelijk mensen te laten stoppen met roken, wordt bij deze studenten niet bereikt. ‘Ik zou zeker niet stoppen zodra de universiteit dit invoert.’ Wanneer wel? ‘Als een pakje tien euro kost.’
Verderop, voor de universiteitsbibliotheek, zit Maurits van Breukelen (23, Japans) op een bankje te roken. Hij wist niet van het plan, maar vindt het best een goed idee. ‘Het is voor iedereen gezonder. Het zou voor mij geen reden zijn om te stoppen; dan ga ik wel ergens anders staan. En dat maakt het ook wel een beetje krom: als je een paar meter verder staat, kun je alsnog roken. Ik vind het niet betuttelend, sterker, ze zouden het op veel meer plekken moeten afschaffen. Maar zolang dat niet gebeurt, blijf ik gewoon roken.’
Voor het KOG staan twee buitenlandse studenten een sigaret te roken. Katie Douhety uit het Verenigd Koninkrijk (24, master criminal justice) had nog niet van het plan gehoord, maar vindt het ‘not bad’. ‘Ik heb een tijdje aan een universiteit in Californië gestudeerd, en daar mocht je ook nergens roken. Toen moest je echt ergens heen fietsen tot je een sigaret kon opsteken, zodat studenten het stiekem deden achter een boom.’
Haar landgenoot Oliver Chapman (23, master public international law): ‘Ik ben het gewend; in het VK wordt alles heel strak gereguleerd. Ik zou er misschien zelfs wel minder door roken, of genieten van de wandeling naar een verderop gelegen stukje.’

Zie ook: 'Geen Commentaar - Peukvrij'

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

14 Februari 2019