Studentenleven
Het Clubje: 'We willen zoveel mogelijk ophalen'
donderdag 14 februari 2019
V.l.n.r. Marlise van der Veen, Willemien van den Dorpel, Juliette Bredenoord en Daniëlle Barendregt. © Marc de Haan

Willemien van den Dorpel (19, pedagogiek): ‘Happietaria is een pop-uprestaurant voor het goede doel.’

Eline Aarts (21, geschiedenis): ‘We zitten dit jaar in vijf steden: Leiden, Utrecht, Groningen, Wageningen en Rotterdam.’

Anne van den Bergh (20, psychologie): ‘En we zijn open tot 2 maart.’

Van den Dorpel: ‘In een maand tijd proberen we zo veel mogelijk geld op te halen. Het goede doel is Tear: een project voor vrouwen in Azië. Zij staan op tegen mensenhandel door een onderneming op te starten waar slachtoffers te werk worden gesteld.’

Aarts: ‘Denk bijvoorbeeld aan een naaiwinkel, een kapperszaak of een bakkerij. Daar onderwijzen ze slachtoffers van mensenhandel in het vak. Het project heet Inspired Individuals.’

Van den Bergh: ‘Die vrouwen krijgen professionele hulp zodat ze kunnen bouwen aan een nieuwe toekomst. We hebben dit project gekozen omdat we een vrouwenteam zijn en het gaaf vinden om geld op te halen voor vrouwen. Zij brengen hun eigen leven in gevaar, en daarom is het zo bijzonder dat wij iets voor hen kunnen doen.’

Aarts: ‘Happietaria wordt gerund door vrijwilligers, vooral studenten, maar er zijn ook middelbare scholieren die het leuk vinden om te helpen. 

'In het Happietaria Management Team zitten mensen van drie christelijke studentenverenigingen – NSL, Panoplia en Ichthus – en in de commissies ook mensen van Navigators Netwerk, Prometheus en volleybalverenigingen.’

Juliette Bredenoord (22, civiele techniek): ‘We hebben een keukencommissie die het menu samenstelt.’

Aarts: ‘Zij geven de boodschappen door aan de sponsorcommissie en die regelt alle sponsoren.’

Van den Bergh: ‘De pandcommissie houdt zich bezig met alles wat in het restaurant staat: tafels, stoelen, decoratie, alles in de keuken.’

Bredenoord: ‘De medewerkerscommissie regelt medewerkers en het reserveringssysteem en houdt het overzicht tijdens de avond.’

Van den Bergh: ‘De PR- en bewustwordingscommissie probeert te zorgen dat het restaurant elke avond vol zit.’

Aarts: ‘Die maakt de reclame en zorgt ook dat er aandacht is voor het doel.’

Bredenoord: ‘En de juridisch coördinator regelt de vergunningen.’

Van den Bergh: ‘Na de zomervakantie zijn we gestart. Elke maandagavond hadden we een vergadering.’

Van den Dorpel: ‘We hebben dit jaar een plan opgezet om eenzame ouderen of ouderen die wat minder geld hebben een leuke avond uit te geven.’

Aarts: ‘Met dat project, Samen aan Tafel, willen we ouderen verbinden aan jongeren in Leiden. Er zijn twee avonden waarop een heleboel ouderen uit een verzorgingstehuis hier worden gebracht en samen gaan eten met studenten.’

Van den Dorpel: ‘We laten de ouderen voor vijftig procent korting eten.’

Aarts: ‘Op het menu hebben we vooral Aziatische gerechten. Zo hebben we een Thaise kipsalade en loempia’s als voorgerecht, als hoofdgerecht een Indiase poké bowl, een visburger, kipsaté en lasagne, en als toetje chocoladetrio, cheesecake en een appeltaartexplosie. We hebben een redelijke prijs, dus het is toegankelijk voor iedereen.’

Door Daniëlle Tuk

Reserveren en aanmelden als vrijwilliger kan via happietarialeiden.nl