Happietaria weer open

Happietaria in 2017

24 Januari 2019

Het kan bijna weer: eten voor het goede doel. Van 4 februari tot en met 2 maart opent Happietaria Leiden haar deuren voor iedereen die voor een schappelijke prijs lekker wil eten.

Iedere twee jaar zet een afvaardiging van de vier Leidse christelijke studentenvereningen – Gomarus, NSL, Panoplia en Ichthus – zich in voor een goed doel, door een tijdelijk restaurant te openen waar iedereen welkom is te komen eten.

Dit jaar gaat de volledige opbrengst naar slachtoffers van mensenhandel in Zuidoost-Azië, vertelt PR-coördinator Johanneke Blom (22, master geschiedenis). ‘Het geld gaat naar huizen die slachtoffers van mensenhandel helpen die in gevaar zijn of psychische problemen hebben, kinderen die scholing nodig hebben of oudere jongeren die werkervaring willen opdoen in bijvoorbeeld brood bakken, zodat zij een eigen bakkerij kunnen beginnen.’

Het gaat dan bijvoorbeeld om mannen die eerder onder valse voorwendselen naar het Midden-Oosten zijn gelokt om daar huizen te bouwen of in steengroeves te werk zijn gesteld, of vrouwen die in de huishouding of seksindustrie hebben gewerkt. ‘Slavernij bestaat nog steeds en dat is een groot probleem, daarom willen we ons graag voor deze mensen inzetten’, vertelt Blom.

Het Happietaria Managementteam bestaat uit zeven studenten, die allen commissieleden onder zich hebben. Zij helpen met de inkoop, het inrichten van het restaurant en de promotie. ‘In de bediening kan iedereen meedoen’, zegt Blom, ‘maar ook dat zijn voornamelijk studenten. Al krijgen we ook hulp van een paar vrouwen die in Nederland integreren. Alle hulp is welkom.’

Het restaurant staat dit jaar in buurtcentrum Het Gebouw aan Arubapad 2 in Leiden. ‘We hebben deze keer lang moeten zoeken naar een pand’, vertelt Blom, ‘maar de locatie is prima bereikbaar en er is een parkeergarage in de buurt.’

Sinds september is het managementteam bezig met de voorbereidingen. Wat moet er in de laatste week nog gebeuren? ‘Ik heb dinsdag de posters en flyers ontvangen, dus ik kan lekker aan de gang met de promotie. Maar ook het pand moet nog worden aangekleed en een deel van het servies en het meubilair moeten we nog ophalen van Happietaria’s in andere steden’, aldus Blom.

Op 1 februari wordt er een proefavond gedraaid. ‘Dan volgen we het draaiboek en kijken we hoe dat gaat. Ook kunnen de gasten tips en feedback geven. Het wordt een soort generale repetitie.’ Op maandag 4 februari opent partijleider van de ChristenUnie Gert-Jan Segers het restaurant officieel.

Iedere avond zijn er twee shifts: de eerste van 17 tot 19 uur en de tweede van 19.30 tot 21.30 uur. Per shift kunnen er honderd mensen komen eten. ‘Twee jaar geleden liep het heel lekker, toen is 60.000 euro opgehaald. Het is moeilijk in te schatten hoe het loopt, maar we streven dit jaar naar een opbrengst van 30.000 euro.’ SVL

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

24 Januari 2019