Werk voor gevluchte academici

17 Januari 2019

Twaalf academici die hun land zijn ontvlucht vanwege een bedreigende situatie, krijgen een eenjarige aanstelling om hun wetenschappelijke carrière voort te zetten in Nederland. De onderzoekers komen uit onder meer Armenië, Syrië en Turkije.

Het is een pilot, genaamd ‘Vluchtelingen in de wetenschap’, van NWO, De Jonge Akademie, de KNAW en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Doel is om deze wetenschappers een kans te geven hun academische loopbaan voort te zetten.

In Nederland wil NWO de onderzoekers laten aansluiten bij lopende Nederlandse onderzoeksprojecten, zodat zij een netwerk kunnen opbouwen en hun kennis en vaardigheden vergroten. Het biedt hen tevens de kans om actief kennis en kunde te delen en het Nederlandse wetenschapsstelsel te leren kennen. Het uiteindelijke doel van het traject is dat de academici hun eigen onderzoekslijn uit hun thuisland voortzetten.

De twaalf onderzoekers opereren in verschillende gebieden. Zo doet er een onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering voor de Surinaamse kust, terwijl een ander zich bezighoudt met geavanceerde MRI-technieken om het risico op een herseninfarct bij een chirurgische ingreep vanwege aderverkalking te reduceren. Weer een ander onderzoekt de betrokkenheid van Syrische studenten als paramilitairen in het conflict in Syrië en een vierde zoekt naar de oorzaak van de Europese droogte in 2018.

In totaal werden 41 onderzoeksvoorstellen ingediend. Daarvan zijn er dus twaalf gehonoreerd. Tien onderzoekers zijn man en twee vrouw. In totaal is een budget van 750.000 euro beschikbaar voor de pilot. SVL

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

17 Januari 2019