'Iedereen kan een bakkie komen doen'

Andries Reurink (22, informatica)

Huis: Yggdrasil (Groenhovenstraat)
Kamer: 21 m2
Huur: € 324,40 minus beheerderskorting
Bewoners: 16

Beheerderskorting?
‘Een paar tientjes korting op je huur. Het beheren stelt niet heel veel voor, hier. Op de Klikspaanweg, waar ik eerst woonde, is het echt bijna een baan, maar hier doe je het een beetje erbij. Af en toe wat kleine reparaties, of een reparatieverzoek indienen bij DUWO als er echt iets vervangen moest worden. Vroeger moest je meer doen en kregen de beheerders ook training, maar dat is in 2018 veranderd. Wil je koffie, trouwens?’

Je hebt een espressomachine?
‘Met ons Quintusdispuut ExpresZo zetten we elk jaar koffie tijdens de El Cid. Eerst huurden we elke keer zo’n machine, maar we kwamen erachter dat we na drie jaar al goedkoper uit waren als we er eentje zouden kopen. Hij staat bij mij, omdat ik dicht bij de UB woon en iedereen dan bij mij een bakkie kan komen doen.’

En die fazant? Is dat ook een Quintus-ding?
‘Mijn vader ging vroeger regelmatig jagen. Een van zijn jachtvrienden heeft dit exemplaar geschoten. Het is wel een trotse vogel, vind ik.’

Waarom ging je weg van de Klik?
‘Het is een prima plek om te wonen, maar niet heel enerverend: je zit gewoon op een gang. Het is het verschil tussen alleen op kamers wonen, of echt in een studentenhuis. Via Quintus kon ik hier komen hospiteren. Hier is het hecht: je kent elkaar goed, gaat samen eten, op uitjes en naar Quintus toe. Eén keer per jaar hebben we het huis-date-diner, meestal organiseer je dat in het tweede jaar dat je hier woont. De groep die het organiseert beschildert een van de muren volgens het thema van het diner. Bij ons was dat ‘It’s a kind of magic’, en maakten we een Hogwarts-achtige schildering.’

We zagen ook dat jullie een bijzonder plan hadden met Oud en Nieuw?
‘We kwamen erachter dat we maar met zijn vieren zouden zijn. Je hoort zo vaak dat er veel eenzame ouderen zijn; daar wilden we wat tegen doen. We hadden een oproep geplaatst op de Facebookgroep “Je bent een Leienaar als…”: wie alleen zou zijn, kon bij ons aanschuiven. We kregen een heleboel positieve reacties, maar er is uiteindelijk niemand gekomen. Ook voor het verzorgingstehuis ietsje verderop was het wat kort dag. Of we het dit jaar weer gaan proberen? Het was een beetje een hersenspinsel, dus dat zien we nog wel. Misschien zijn we dit jaar wel met zestien mensen thuis, dan wordt het een beetje moeilijk.’

Door Bart Braun

Deel dit bericht:

Voorpagina

Stop! Dit klopt niet!

Erecties door rotte-eierenlucht, een insect dat gaatjes in je handen maakt en Marokkaanse …

Achtergrond

Wetenschap

Slimme vogels zijn sexy

Vrouwelijke grasparkieten vinden een mannetje leuker als hij in staat is om een probleem …

Beleefde waakhond

De Indonesische politicoloog Wijayanto zocht voor zijn proefschrift uit hoe Kompas , de …

Studentenleven

English page