'Het wordt niet makkelijk verteerbaar'

Studenten maken Leidse horrorfilm

Het gaat om dat wat niet zichtbaar is, de voelbare dreiging.

Twee studenten van de opleiding Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam gaan een horrorfilm maken in Leiden, genaamd Bourgeois Absolutie. Volgende maand beginnen de opnames.

Door Sebastiaan van Loosbroek ‘Twee jaar terug zijn we al begonnen met schrijven’, vertelt Jorrit Bouwmans (22), die zijn opleiding Media en Cultuur afrondde in de richting Film. Een leerzame studie, vindt Bouwmans, al is het allemaal wel erg theoretisch. ‘Je mist het praktische; dat doe je alleen op de Filmacademie.’ En dus gingen Bouwmans en Jasper Koopmans (22) zelf maar aan de slag.

Het thema van de film was al snel helder: ‘Om ons heen zien we heel veel mensen die lijden onder burn-outs, depressies en prestatiedruk. Het is ook heel vaak in het nieuws, waardoor het bijna gewoon lijkt te worden. We vroegen ons af hoe we hier op een aanspreekbare manier een film over konden maken.’

De film gaat over de depressieve student Cayden, die mede door prestatiedruk van zijn vader de grip op de werkelijkheid verliest en afdaalt in een wereld van geweld. ‘Het gaat over mensen die niet met elkaar praten, en vooral niet met elkaar doorpraten, terwijl juist dat heel belangrijk is voor een persoon met depressie. We willen het gevoel van de deken die over een depressief persoon ligt bij hen overbrengen. Het wordt niet makkelijk verteerbaar.’

Niet in de laatste plaats omdat de makers voor het horrorgenre hebben gekozen. ‘Dat genre speelt het meest in op de angst en emoties van de kijker’, legt Bouwmans uit. Maar wie een film met monsters, geesten en bloedvergieten verwacht, heeft het mis. ‘Het is meer een psychologische thriller met horrorelementen’, vertelt Bouwmans. Het gaat om dat wat niet zichtbaar is, de voelbare dreiging. Die wanhoop willen we overbrengen. De depressie zelf is eigenlijk het monster.’

Alleen de titel al klinkt wat onvoorspelbaar, en dat is precies de bedoeling. ‘Letterlijk betekent het “Vergeving van de middenklasse”, licht Bouwmans toe. ‘Het is een titel die je bijblijft, die opvalt. Het moest een titel zijn om over na te denken.’

Hoewel bijna de gehele crew - in totaal een man of veertig - in Amsterdam woont, wordt de ongeveer twintig minuten durende film in Leiden opgenomen. ‘Het is dé studentenstad van Nederland’, licht Bouwmans toe. ‘En voor een horrorfilm werkt het perfect: de steegjes, het Middeleeuwse. Het verhaal speelt zich wel af in de huidige tijd, maar het krijgt een Gotisch jasje die de grauwheid en kilheid versterkt.’ Hoewel de meeste rollen worden vertolkt door acteurs van de toneelacademie, is de hoofdrol weggelegd voor een jongen die helemaal geen theaterachtergrond heeft. ‘We hebben heel wat auditanten gezien, maar hij zette het personage neer zoals we dat voor ons zagen’, vertelt Bouwmans.

De opnames in de Leidse binnenstad zijn van 1 tot en met 5 februari. ‘Daarna volgt een maandenlange nabewerking’, vertelt Bouwmans. ‘We hopen het op tijd af te hebben voor het Nederlands Film Festival eind september.’

Maar om de productie tot een succes te maken, hebben de makers nog wel wat extra sponsors nodig. Daarvoor zijn ze een crowdfundingactie gestart via cinecrowd.com. ‘Het opgehaalde geld gaat naar de filmproductie, het licht en goede camera’s en lenzen’, zegt Bouwmans. ‘Het moet er niet uitzien als GTST, maar een echte cinematische ervaring worden. Al storten mensen tien euro, alle beetjes helpen.’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Stop! Dit klopt niet!

Erecties door rotte-eierenlucht, een insect dat gaatjes in je handen maakt en Marokkaanse …

Achtergrond

Wetenschap

Slimme vogels zijn sexy

Vrouwelijke grasparkieten vinden een mannetje leuker als hij in staat is om een probleem …

Beleefde waakhond

De Indonesische politicoloog Wijayanto zocht voor zijn proefschrift uit hoe Kompas , de …

Studentenleven

English page