?Hersenpillen? uit automaat

Een nieuwe automaat in het Lipsiusgebouw verkoopt handige zaken als deodorant, condooms en… Braincaps. De universiteit deed de ‘concentratieverhogende’ capsules echter in de ban.

Sinds een aantal weken staat er een nieuwe automaat in het Lipsius. Gevuld met gebruiksvoorwerpen waarvan je niet wist dat je ze nodig had, zoals geodriehoeken, nagelvijlen en de omstreden Braincaps – pillen om je concentratie te verbeteren. Vorig jaar dook zo’n automaat al op bij de UvA, waar de Braincaps verbannen werden na een klacht van een apotheker. 

Inmiddels heeft de Leidse universiteit ook besloten de pillen te verwijderen. ‘Omdat er kennelijk gedoe over is en we dat hier willen voorkomen’, legt universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke desgevraagd uit.
‘Jammer’, vindt Kevin de Krieger, oprichter van de SchoolSupply-automaten. ‘Braincaps zijn door een arts van de VU ontwikkeld om het Ritalingebruik onder studenten terug te dringen. Het is eigenlijk niet meer dan een vitaminepil, een simpel voedingssupplement.’

Die arts, Mucahit Yalaniz, vindt het weghalen een overdreven reactie. ‘De argumenten ervoor zijn nooit inhoudelijk. Mensen zijn er nog niet klaar voor, lijkt het.’ De blauw-witte capsules bevatten onder andere cafeïne en L-theanine, om de ongewenste bijeffecten van cafeïne in te perken. ‘Als je koffie haalt, doe je eigenlijk precies hetzelfde als wanneer je een Braincap neemt, maar bij koffie krijg je hartkloppingen. Er is gewoon wat paniek omdat het in een capsule zit.’

Ondertussen mogen de vitamine C-pillen wel gewoon in de automaat blijven. ‘Braincaps zijn niets anders dan een doordachte vitaminepil. Als ze schadelijk waren geweest, had ik ze echt niet op de markt mogen brengen en mijn naam eraan willen verbinden. Mijn missie is om studenten een veilig alternatief aan te bieden voor Ritalin.’ 
Door Susan Wichgers

Zie ook: 'Geen Commentaar: Koffiezombies'

Deel dit bericht:

Voorpagina

Stop! Dit klopt niet!

Erecties door rotte-eierenlucht, een insect dat gaatjes in je handen maakt en Marokkaanse …

Achtergrond

Wetenschap

Slimme vogels zijn sexy

Vrouwelijke grasparkieten vinden een mannetje leuker als hij in staat is om een probleem …

Beleefde waakhond

De Indonesische politicoloog Wijayanto zocht voor zijn proefschrift uit hoe Kompas , de …

Studentenleven

English page