Demonstratie WO in Actie verloopt rustig

14 December 2018

Zo'n tweeduizend demonstranten kwamen vrijdagmiddag naar Den Haag om te protesteren tegen bezuinigingen op het wetenschappelijk onderwijs.

'Wij zijn toch alleen maar lieve studentjes en docenten?' lacht een meisje verbaasd als ze ziet dat er politiebusjes en paarden klaarstaan naast Den Haag Centraal. De organisatie had van tevoren aangekondigd op zo'n duizend mensen te rekenen, maar het was drukker. Volgens de politie waren er zo'n tweeduizend demonstranten, en als ze eenmaal in beweging komen, zie je pas echt hoe lief ze zijn: nauwelijks zwerfvuil, ook al delen de vakbonden gratis koffie uit.
.

Het uiteindelijke doel is het Ministerie van Onderwijs. Dat ligt praktisch bovenop Centraal, maar zo krijg je natuurlijk geen demonstratiemars. De stoet maakt een blokje om door de Haagse binnenstad. De herrie komt van de studenten die wel vaker demonstreren: de jongenafdelingen van linkse partijen, studentenvakbond ASVA. Maar daartussen lopen serieuze gezichten van mensen die het actievoeren wat minder vanzelfsprekend af gaat. 


.

Het gaat niet om het geld, legt milieuwetenschapper en Mare-columnist Benjamin Sprecher uit. Het gaat om werkdruk, hoeveel tijd je krijgt om dingen te doen. 'Er is gewoon geen ander mechanisme om te laten merken dat je het er niet mee eens bent', verzucht hij. Onderweg vertellen de demonstranten de bekend klinkende verhalen: met steeds minder middelen steeds meer moeten doen (Zie ook: 'De koek is op, tijd voor actie'), te weinig tijd, overwerkte collega's, en te weinig vaste aanstellingen. 
.

Uiteindelijk belandt de demonstratie dan toch op de Oranjebuitensingel, bij het gebouw van OCW. Het plan van de beweging WO in Actie was dat onderwijsminister Ingrid van Engelshoven naar buiten zou komen om een groot rood vierkant - het symbool van de beweging - in ontvangst te nemen, maar daar werkt ze niet aan mee. Er weerklinkt een luid 'BOE!', en iedereen trekt vreedzaam terug naar het startpunt van de demonstratie. 
.

Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker, een van de Leidse trekkers van WO in Actie, is aangenaam verrast met de hoge opkomst. Leiden heeft niet de meest actiebereide gemeenschap, maar zelfs vanuit zijn universiteit is er nu een delegatie gekomen. Ook filosoof en universiteitsraadslid Jan Sleutels blikt tevreden terug: 'Ik ben ook bllij dat er zoveel studenten zijn gekomen, en dat alles goed is gegaan.' Een rapper met een grote afro zet een liedje in over mensen die hun geld terug willen, maar de meeste docenten trekken al snel richting station of de bussen die de universiteiten in hebben gezet. Het werk stapelt alleen maar op, immers.  BB

Deel dit bericht: