Weer meer vrouwelijke hoogleraren

12 December 2018

Leiden is niet meer de universiteit met het hoogste percentage vrouwelijke profs, blijkt uit het nieuwste overzicht.

Het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren brengt elk jaar een rapportje uit over het aandeel vrouwen in de Nederlandse wetenschap, en dan met name in de hogere posities. Dat percentage stijgt elk jaar een klein beetje, wat niet heel verwonderlijk is aangezien Nederland tot voor kort echt weinig vrouwelijke wetenschappers telde, en nu nog gewoon weinig. Eind 2017 waren van de 3.225 hoogleraren in Nederland er 651 vrouw, blijkt uit de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren van dit jaar. Iets meer dan twintig procent of ietsje minder dan eenentwintig procent, afhankelijk van of je koppen telt of voltijdsaanstellingen.
.
Die stijging zal deels te danken zijn aan de pot geld die de vorige onderwijsminister Jet Bussemaker vrijmaakte om meer vrouwelijke professoren te benoemen. Deze Westerdijk-gelden mochten zowel vorig jaar als dit jaar gebruikt worden, en de precieze invloed daarvan op de cijfers is dus nu nog niet duidelijk. Bussemaker zelf werd overigens pas dit jaar hoogleraar (aan het LUMC, en zonder gebruik te maken van haar eigen subsidiepotje), en die bijdrage aan het aantal vrouwelijke hoogleraren telt dus ook niet mee voor deze statistieken. 
.
Verder daalt landelijk het percentage vrouwelijke promovendi ietsje: van 45,4% naar 43,4%. Dat lijkt vooral te komen omdat het aantal promovendi in totaal is gestegen, en die stijging voor een groot gedeelte zit bij de technische universiteiten, die relatief veel mannen aannamen voor dat werk. In Leiden bleef het percentage vrouwelijke promovendi hetzelfde.
.
Het percentage vrouwelijke hoogleraren aan de Universiteit Leiden steeg licht, maar inmiddels is het niet meer de universiteit die daar het hoogste op scoorde. De Radboud Universiteit heeft met 27,4% een net iets vrouwelijker hooglerarencorps dan Leiden (27,2%). De universiteit met de meeste vrouwelijke hoogleraren is de universiteit die sowieso de meeste hoogleraren heeft: die van Utrecht. Bij sommige van de kleine universiteiten zijn de percentages overigens nog hoger: aan de Open Universiteit is bijna een derde van de 44 profs een vrouw, en aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht vier van de negen. BB

Deel dit bericht: