Hogere rente op studieschuld aangenomen

11 December 2018

Eigenlijk was het vorige week al zeker, maar nu is het officieel: de rente op studieschulden gaat omhoog. Met een marginale meerderheid heeft de Tweede Kamer het voorstel vanmiddag aangenomen.

Dat betekent dat studenten die gaan lenen, vanaf 2020 meer gaan betalen. Bij een gemiddelde schuld van 21.000 euro, betaalt de student straks 12 euro per maand meer rente. Met een looptijd van 35 jaar lopen die extra kosten op tot duizenden euro’s.

De gehele oppositie was tegen het plan. Vorige maand zei Farid Azarkan van DENK tegen onderwijsminister Van Engelshoven: ‘Je moet echt lef hebben om de studenten op kosten te jagen. De feiten zijn dat we een heel klein beetje geld, dat voor de studenten veel is, weghalen en dat we dat via de verlaging van de vennootschapsbelasting cadeau doen aan met name de grote bedrijven. Ik vind dat onverantwoord en niet uit te leggen.’ GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil noemde de renteverhoging een manier om studenten uit te melken.

 Van Engelshoven verdedigde zich door te stellen dat het ook niet haar favoriete maatregel is, maar dat ze hem wel verdedigbaar vindt. ‘Alleen voor studenten die straks echt een behoorlijk inkomen hebben, telt dit in hun maandlasten. Als je bijvoorbeeld meer dan 40.000 euro verdient, gaat het om 12 euro per maand. Bij een inkomen van 40.000 euro of minder heeft de renteverhoging geen effect.’

De voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond Carline van Breugel noemt het  ‘ongelofelijk dat we studenten met het leenstelsel verplichten om zich diep in de schulden te steken’ en dat binnen drie jaar na invoering ook nog de rente wordt verhoogd. ‘Op deze manier geeft de overheid studenten een klap in het gezicht  en verliezen studenten het vertrouwen in de politiek.'

De Eerste Kamer moet nog met het voorstel instemmen. SvL

Zie ook: Geen Commentaar: 'Wat moet er nou precies gebeuren voor studenten wèl in actie komen?'

Deel dit bericht: