'They don?t give a shit als er iets kapot is'

Internationale studenten balen van slechte woning

6 December 2018

Een groot gat in het plafond, een ondergelopen keukenvloer en water dat uit de lampen loopt. 
De internationale studenten in een DUWO-pand aan de Oranjelaan in Oegstgeest zijn het zat. Het huis is in slechte staat, reparaties duren te lang, en ze betalen te veel huur.

 De studenten huren het via Leiden Housing Office. Afgelopen maandag stond de hele keuken onder water. Pas na twee dagen kwam er een reparateur, nadat bewoonster Semra Milanovic (21, psychologie) al meerdere pogingen had gedaan om DUWO te bellen. ‘De keuken was overspoeld, er kwam water onder de koelkast uit. Na een kwartier in de wacht te staan kreeg ik te horen dat het “geen noodgeval was”. Ik probeerde haar nog te overtuigen dat water bij elektriciteit gevaarlijk kan zijn, maar het lukte niet. We moesten “maar even geen water moesten gebruiken.”’ 
.

Pas nadat de vader van een andere bewoner vanuit Ierland naar DUWO belde, kwam er een dag later een reparateur. Psychologiestudent Sven Günther (26): ‘Dit was niet de eerste keer dat dit gebeurde. Het probleem is niet dát het gebeurt, maar dat het veel te lang duurt voor het gerepareerd wordt. De vorige keer kwam er water uit de lampen. Het duurde vier dagen voor ze het kwamen maken. Daarna zat er heel lang een enorm gat in het plafond. Pas na herhaaldelijke verzoeken hebben ze er een houten plaat overheen getimmerd.’
.

Günther betaalt 500 euro per maand aan huur. Zijn kamer is 13,5 vierkante meter, hij deelt de woonkamer en keuken met 23 andere internationale studenten. ‘In eerste instantie was de huur 565 euro, omdat mijn kamer volgens Leiden Housing 21 vierkante meter was. Toen ik hier aankwam, zag ik meteen dat dat niet klopte. Pas na vijf mails en meerdere telefoontjes werd mijn kamer opgemeten en bleek die slechts 13,5 vierkante meter.’
Behalve een vrij hoge maandelijkse huur betalen internationale studenten 350 euro aan Leiden Housing Office om een kamer voor ze te vinden. ‘Als je een kamer aangeboden krijgt, ben je dat geld kwijt, ook al neem je het aanbod niet aan’, legt Günther uit. ‘En als je de kamer wel neemt, betaal je nog 150 euro aan contractkosten erbij.’
.
De studenten hebben het idee dat er van ze geprofiteerd wordt. ‘We betalen een hele hoop geld, maar we krijgen er weinig voor terug’, vindt Baudoin Bleeckx (23, rechten). ‘They don’t give a shit als er iets kapot is. Omdat de meeste mensen hier maar een jaar wonen, neemt niemand echt de tijd om er tegenin te gaan.’

.
De bewoners gaan een brief opstellen aan de instanties. Ze willen huurverlaging, en dat er in het vervolg wel op tijd reparaties worden uitgevoerd. ‘We weten niet goed wat we verder kunnen doen, maar we willen dat ze stoppen met van ons te profiteren’, besluit Günther. Zowel Duwo als de universiteit waren bij het ter perse gaan van de krant niet bereikbaar voor commentaar.

Door Susan Wichgers

Zie ook: 'Listen to students, acknowledge there is a problem, care'

Deel dit bericht: