Iemand vernederen kan iedereen wel

Wim K. Steffen/Hollandse Hoogte

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven wil meer diversiteit op de traditionele studentenverenigingen en een einde aan ‘lompe’ ontgroeningen. ‘Geen afblaffen, bek houden, stilzitten. De knop moet om.’

Dat zei ze zaterdag op het lustrumsymposium van het Amsterdamse dispuut STOA. Ook moet er bij de verenigingen meer acceptatie komen voor studenten die vanwege hun geloof geen alcohol drinken.
.
‘Dit is de eerste keer dat ik in een gezelschap verkeer waarvan de meerderheid vernedering blijkbaar acceptabel vindt’, zei programmamaker Hans Goedkoop zaterdag tijdens het symposium honderd jaar ontgroening in de Rode Hoed in Amsterdam. De bijeenkomst is georganiseerd door het dispuut STOA van LANX, het zelfverklaard corps van de Vrije Universiteit. STOA vierde haar twintigste lustrum met een bespiegeling op ontgroeningen.
.

Er steeg een geroezemoes op uit de zaal na de opmerking van Goedkoop. Een flink aantal reünisten was verontwaardigd: wat dacht die knor wel? Goedkoop presenteerde vorig jaar een aflevering van het geschiedenisprogramma Andere Tijden over een uit de hand gelopen ontgroening in 1962 bij het Amsterdamsch Studenten Corps. Op de propvolle hete societeitszolder riep toen iemand van de kroegcommissie tegen de honderden op elkaar gepropte en met varkenspoep besmeurde nullen: ‘Nu gaan we Dachautje spelen.’
.

‘Ik vind vernedering helemaal niet acceptabel’, reageerde Frans van Drimmelen van de lustrumcommissie. ‘Volgens mij is het juist zo dat wij waarnemen dat het de verkeerde kant op gaat met ontgroeningen. Daarom hebben we dit symposium ook georganiseerd.’ Hij is echter wel voorstander van ontgroeningen. ‘Een beetje druk is nodig om in korte tijd de vereniging goed te leren kennen.’ Het moet echter niet gaan lijken op ‘een commandotraining.’
.
Een flink aantal leden van de oude stempel had zich al zitten verbijten tijdens de opmerkingen van eregast Ingrid van Engelshoven. Zij riep op tot een drastische herziening van de ontgroeningen. ‘Wat is er inspirerend en creatief aan mensen vol te proppen met wit brood tot ze kotsen?’, aldus de minister van Onderwijs en Emancipatie. ‘Dat gebeurt nog steeds. Waarom? Iemand vernederen is zo makkelijk, dat kan iedereen. Elke zomer hou ik mijn hart vast en steeds weer blijkt dat niet alle verenigingen konden voorkomen dat het uit de klauwen loopt. De knop moet echt wel om.’ Ze riep op tot ontgroeningen zonder alcohol en met ‘minder lompe dominantie. Geen afblaffen, bek houden, stilzitten.’
.
Student politicologie Hannah Deelstra, lid van LANX, legde uit dat haar ontgroening een hechte band had gesmeed met haar medefeuten. Helaas zijn ‘er wel eens gekken die de fout ingaan. Het gaat erom die eruit te vissen.’
.
Van Engelshoven ging ook in op het gebrek aan diversiteit bij verenigingen. ‘Iets meer kleur zou wel goed zijn. De verenigingen zijn er niet op gericht om dat voor elkaar te krijgen. Het is toch wel heel sterk: wij selecteren mensen die net zo zijn als wij.’
.
Ook liet ze weten dat de verenigingen best wat meer mogen laten zien dat studenten die bijvoorbeeld uit geloofsovertuiging geen alcohol drinken ook geaccepteerd worden. Drank schrikt met name moslims af.
Een dame die in Leiden heeft gestudeerd en een reünist van Minerva is, vond de nadruk die de minister legde op diversiteit overdreven. ‘Een studentenvereniging is juist een plek waar je vrienden denkt te vinden. Je gaat juist op zoek naar gelijkgestemde mensen. Mensen gaan ook niet bij een motortoerclub vanwege de diversiteit, maar om motor te rijden.’ VB

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wij waren het Kwaad

In het boek Raadselvader onderzoekt Jolande Withuis (69) het turbulente verleden van haar …

Was ik gek geworden?

De theatervoorstelling Kinderen van Aleppo gaat over Syrische studenten die de straat …

Wetenschap

Hoe tem je een vos

Hoe kreeg de mens het voor elkaar dieren te temmen? En wat zegt dat over de evolutie? …

Studentenleven

Rubrieken

Seksverslaving

Seksverslaving wordt niet door iedereen erkend, aldus seksuoloog Erik van Beek, die er …

English page