Citatiekanonnen

6 December 2018

Veertien Leidse hoogleraren behoren tot de meest geciteerde onderzoekers uit hun vakgebied.

Het Amerikaanse data-analysebedrijf Clarivate heeft onderzocht welke wetenschappers er tussen 2006 en 2016 het vaakst werden geciteerd in de wetenschappelijke vakpers. Tenminste: dat gedeelte van de wetenschappelijke vakpers dat in databank Web of Science staat. De bèta- en sociale wetenschappen zitten daar vrij goed in, de geneeskunde grotendeels, en de geesteswetenschappen nauwelijks.
.

Er staan dan ook geen alfa’s of juristen onder de Leidse wetenschappers die volgens Clarivate bij de meest geciteerden van hun vakgebied horen. Dat word je als je naam boven een aantal artikelen staat die tot de 1% meest geciteerde stukken uit dat vakgebied horen; hoe hoog dat aantal is verschilt per vakgebied. In totaal zijn er zo’n zesduizend ‘highly cited researchers, waarvan er veertien de Universiteit Leiden als hoofdwerkgever hebben, allen hoogleraar. Van die veertien zijn er twee verbonden aan de faculteit Sociale Wetenschappen: Nees Jan van Eck en Ludo Waltmann van het meten-aan-wetenschapsinstituut CWTS.

.
Bij de bèta’s doen vooral de sterrenkundigen het goed: de Sterrewacht heeft vier wetenschappers in deze top-6000 staan. De faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen levert daarnaast bioloog Rob Verpoorte, farmacoloog Ad IJzerman en theoretisch fysicus Carlo Beenakker.
.
De overige vijf onderzoekers werken bij het Leids Universitair Medisch Centrum, waaronder reumatoloog Désirée van der Heijde, de enige Leidse vrouw in de lijst. BB

Deel dit bericht: