Buurt bang voor Minervanen

6 December 2018

De gemeente Leiden heeft een vergunning verleend om van het pand Haagweg 47 een studentenhuis met 37 kamers te maken. Buurtbewoners verzetten zich hevig tegen deze plannen. ‘We zijn bang voor feesten aan de waterkant en vrezen verloedering.’

Het is de bedoeling dat het pand een Minervahuis wordt. Een van de redenen om Haagweg 47 te gaan huren is om een deel van de studenten een plek te geven die nu nog in het voormalige ROC-gebouw aan de Touissantkade wonen. Die locatie gaat plaats maken voor nieuwe woningen.

 
Vorige week bleek tijdens een vergadering van gemeenteraadscommissie stedelijke ontwikkeling dat een deel van de mensen die in de buurt van het leegstaande kantoorpand woont, de komst van de Minervanen vreest.

 
Er is inmiddels al een vergunning verleend voor het studentenhuis. Tegen die vergunning kan nog wel bezwaar worden gemaakt. De gemeenteraad speelt dus eigenlijk al geen rol meer. Toch waren er drie bezorgde Leidenaren die de raad wilde toespreken over de verbouwing van het complex.

 
‘Het is een heel groot studentenhuis’, zei buurtbewoner Annet Jonk, die een vurig pleidooi hield tegen het plan. ‘We vinden het een heel slecht idee, dat willen we de gemeente laten begrijpen. Dat lukt steeds maar niet. We zijn boos op de eigenaar en boos op de wethouder. We hebben tranen van onmacht gehuild.’

 
Volgens Jonk hebben zeventig huishoudens een zienswijze, oftewel een bezwaar, ingediend tegen de komst van het studentenhuis. ‘We zijn bang voor feesten aan de waterkant waar heel veel mensen last van hebben. We hebben zorgen om verloedering van de buurt en het gedrag van de studenten.’

 
De discussie over de studentenkamers in het pand, wordt vaak gekoppeld aan de problematiek rond verkamering in Leiden. Maar in dit geval is er officieel geen sprake van verkamering omdat er geen woning wordt onttrokken aan de woningvoorraad die vervolgens in kamers wordt opgeknipt.

 
De gemeente heeft de zienswijzen naast zich neergelegd, aldus Jonk, die jurist is. Mogelijk gaat zij tegen de gemeente procederen om zo te proberen het studentenhuis alsnog de nek om te draaien. ‘De wereld van de gemeente en die van de burger liggen nog steeds heel ver uit elkaar’, concludeerde zij.

 
Een andere inspreker, Marcus Rooijakkers, is om een heel andere reden boos op de gemeente. Hij wilde in Haagweg 47 namelijk een hostel vestigen. Daar kreeg hij geen vergunning voor, terwijl het pand wel als studentenhuis mag dienen. Hij vroeg zich af of de gemeente ‘met twee maten meet.’ Hij wil dat zijn vergunningsaanvraag wordt herzien. VB

Deel dit bericht: